facebook
twitter

Култура

Детето чудо Елин Колев се завръща след 5 години

593
Елин Колев

Довечера, 19:30 ч.

Зала „България“

 

Пет години след последното си гостуване в България младият цигулар Елин Колев се завръща по покана на "Кантус Фирмус". Порасналото дете чудо ще свири за родната публика музика от Антонио Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио. В програмата са цикълът "Годишните времена" и два виртуозни, но рядко изпълнявани концерта. Те са "Великият могул" и Концерт в ре мажор, един от най-трудните в техническо отношение в цялото творчество на Вивалди. Произведенията, които Елин ще изпълни на сцената на зала „България“, неотдавна бяха издадени в албума Vivaldi for You.

В съответствие с бароковата традиция творбите ще бъдат изпълнени без диригент, като неговата водеща функция се поема от солиста. Елин Колев ще свири на старинна цигулка от 1749 г., изработена от лютиера Лоренцо Каркаси. Концертът тази вечер в зала „България“ е част от поредицата "Концертмайсторите", а билетите се продават на цени от 15 до 45 лв.

Роден и израснал в Германия, където работят неговите родители, Елин Колев започва да се занимава с цигулка на 5-годишна възраст, дебютира с оркестър на 8, а на 12 вече свири в "Карнеги Хол" в Ню Йорк. Участвал е в две филмови продукции в Германия - игралния Wunderkinder и документалния филм "Оркестър от изгнаници" за създаването на Израелската филхармония, в който играе ролята на детето чудо Бронислав Хуберман. Носител на приза "Млад талант на Европа" за 2010 г. от Европейската фондация за култура. На 14 г. подписва ексклузивен договор със Sony Classical и записва компактдиска Elin Kolev. Първата му изява в София е през 2013 г. на Европейския музикален фестивал. През 2014 г. младият изпълнител изнася концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио на фестивалите "Варненско лято" и Европейски дни на културата във Франкфурт.

Все още няма коментари

Още

Митинг-концерт блокира Орлов мост

27.09.2020

8263 97
Братята на Майкъл Джексън ще пеят в "Арена Армеец"

12.09.2020

254
36-ата "Аполония" посреща над 30 събития на открито в Созопол

30.08.2020

595

Влез или се регистрирай за да коментираш