facebook
twitter

Култура

Цигулката на Вадим Репин идва в София и Пловдив

Виртуозът дебютира едва 13-годишен на сцената на зала "България"
465
Вадим Репин за пръв път гастролира у нас преди 34 г.

3 октомври - зала "България",
4 октомври - комплекс СИЛА

 

Покорилият световните сцени цигулар Вадим Репин гостува в България по покана на диригента и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. Той ще свири в зала "България" на 3 октомври. Концертът му под тепетата ще се състои ден по-късно.

Талантливият виртуоз храни топли чувства към страната ни, с която е свързан от ранна детска възраст. Той е само на 13, когато през 1984 г. дебютира на сцената на зала "България" и това прави родината ни любима негова дестинация независимо от наситената му програма, която включва турнета с Лондонския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър NHK в Токио, изяви в "Карнеги Хол", Ню Йорк, зала "Плейел" в Париж, Концертгебау в Амстердам, Роял Албърт Хол и др.

Само шест години след като за пръв път е докоснал цигулка - на 11, Вадим Репин печели първа награда на конкурса "Виенявски". На 15 дебютира в "Карнеги Хол", а на 17 става най-младият носител на голямата награда на един от най-престижните конкурси "Кралица Елизабет" в Брюксел. Изпълнението му толкова впечатлява белгийската кралица, че тя му подарява гражданство. Участвал на всички престижни конкурси, цигуларят неизменно получава голямата награда навсякъде, където се яви. За него големият Йехуди Менухин казва, че е най-перфектният цигулар на нашето време. Виртуозът е женен за примата на Болшой театър - балерината Светлана Захарова.

Миналата есен Вадим Репин откри юбилейния сезон на Софийската филхармония и беше очарован от топлия прием. Тогава той обеща съвсем скоро отново да свири у нас.

На 3 октомври в зала "България" и на 4 октомври в комплекс СИЛА Вадим Репин и Софийската филхармония ще представят романтичния Концерт за цигулка на Макс Брух. В програмата на събитието са включени още Интродукция и Рондо Капричиозо от Камий Сен Санс и Италианската симфония на Менделсон.

Концертът в Пловдив ще е изпълнен с неповторим заряд за диригента Найден Тодоров, който е роден и израснал в града. Директорът на Софийската филхармония е носител на наградата "Музикант на годината" 2018 и е признат за един най-талантливите ни съвременни диригенти с успешна кариера на международната сцена. 

Билети за концертите се продават в мрежата на "Ивентим", билетния център пред община Пловдив и касата на зала "България". До 25 август последната е с ваканционно работно време от 9 до 13 ч. 

Все още няма коментари

Още

5FDP пое щафетата от "Мегадет" пред 15 000 в София

23.02.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

1799
"Хелоуин" пеят с трима вокалисти в "Арена Армеец"
Ник Мейсън идва със старите песни на "Пинк Флойд"

20.02.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

2665 5

Влез или се регистрирай за да коментираш