Медия без
политическа реклама

Бягство от затвора по Банкси

Експерти сочат уличен художник за автор на графити върху стената на Редингската тъмница

02 Март 2021
Новият стенопис в Рединг е изцяло в стила на Банкси, твърдят експерти в социалните мрежи.
TWITTER
Новият стенопис в Рединг е изцяло в стила на Банкси, твърдят експерти в социалните мрежи.

На външната стена на британски затвор се появи произведение на изкуството, изобразяващо дръзкото бягство на затворник. То предизвика развълнувани спекулации, че е нарисувано от неуловим уличен художник Банкси, съобщава Би Би Си.

Стенописът показва човек със затворническа униформа, който с помощта на импровизирано въже напуска през оградата „Редингската тъмница“ - вече закрита институция в Южна Англия, в която някога е бил затворен ирландският писател Оскар Уайлд. Подозренията, че беглецът е именно Уайлд, се подсилват от материала, използван за направата на „въжето“.  Изглежда, че то се състои от навързани листове хартия, излизащи от валяка на пишеша машина.  

Самият Оскар Уайлд е прекарал заключен от другата страна на тухлената ограда от 1895-а до 1897 г., осъден по закон за „грубо непристойно поведение“ - използван в онези години за преследване на гей мъже. 

Преди него затворът в Рединг не е имал никаква литературна слава, но след това се прочува като мястото, където през 1897 г. Уайлд  пише под формата на дълго писмо De Profundis (публикувано посмъртно през 1905 г.), а след излизането си написва и „Балада за Редингската тъмница“.

Затворът е закрит през 2013 г. и вече се появиха спекулации, че с рисунката Банкси се опитва да помогне във вече започнала кампания за спасяване на сградата като историческа забележителност, припомня Sky News. 

Последната творба, призната от Банкси — кихаща баба — се появи през декември върху къща на най-стръмната улица в Бристол, според многозина родният град на неуловимия художник.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата