Медия без
политическа реклама

Британската музикална индустрия е на ръба на пропаст

05 Септ. 2020
 Дейвид Арнолд
facebook
Дейвид Арнолд

Дейвид Арнолд, изтъкнатият британски композитор, работил над пет филма за Джеймс Бонд, разказа пред Би Би Си за притесненията си относно бъдещето на музикалната индустрия след блокирането на концертния живот заради коронавируса. Дейвид Арнолд, автор на  музиката за “Казино Роял” и “Денят на независимостта”, заяви, че индустрията е "на ръба на пропаст".

 „Ако не открием начин да се наслаждаваме заедно на жива музика, това ще бъде катастрофа“, каза Арнолд. 

Британското правителството заяви, че е инвестирало 1,57 млрд. паунда в схема за отпускане на безвъзмездни средства за музикални заведения и организации. 

Арнолд подчертава, че повечето музиканти печелят най-много от концерти на живо, но те бяха отменени поради блокирането. Той също смята, че начинът, по който музиката се разпространява чрез стрийминг услуги, е несправедлив. Много музиканти критикуват плащанията, предлагани от платформи като Spotify, Apple Music и Tidal, които могат да достигнат едва $ 0,003 на слушане, но популяноттта на стрийминг услугите сред обществеността нараства.

Арнолд, който е съавтор на музиката за сериала на Би Би Си „Шерлок“ (с Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман), а бе и музикален директор на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., добавя: „Мисля, че вече сме в пропастта. Като музикант е почти невъзможно да печелите пари. Някои ще успеят да го направят, но ужасно много няма. Страната рискува да остане с група музиканти от тези, които могат да си го позволят, защото вече имат много пари … Това бил било ужасна загуба на потенциал".

Писателят Нийл Гейман, който е работил с Арнолд по “Добри поличби”, обобщава: "Най-големият ми страх от изолацията е, че следващия път, когато отида на концерт, там няма няма да има никой“.

Говорител на министеството за културата, медиите и спорта заяви, че правителствените мерки за подкрепа на музикалната индустрия включват на финансовата помощ на стойност 3,36 млн. паунда за 135 клубове и заведения с жива музика в цяла Англия, изложени на риск от затваряне заради пандемията и безвъзмездни средства и заеми от £ 1,57 млрд. от фонда за възстановяване. Вече могат да се провеждат представления на закрито и министерството призова публиката да ги посещава, при спазване на противоепидемичните мерки.

Последвайте ни и в google news бутон