Медия без
политическа реклама

Боришев и Комарницки готвят "книга в чекмедже" за българския Меси

Мария Боришева
Двамата автори

Двама топ специалисти в своите области са се заели да помогнат на прочут български политик, който според "вражески слухове" бил прочел само една книга — да прочете още една. Може би ще успеят, защото книгата ще бъде с много картинки и малко текст.

Фотографът Веселин Боришев, издал с успех вече два тома с някои от най-ярките моменти от обществено-политическия живот у нас след промените - "О, спомняте ли си, госпожо" (с текстове на Емил Тонев и Светослав Метанов) и "Ох, спомняте ли си, госпожо" (отново в съавторство с Тонев), този път иска да направи нещо по-различно. Идеята му хрумва тази пролет, когато вижда книгата на прочутия си френски колега Антоан д'Агата. Изданието, озаглавено Francis Bacon X Antoine d’Agata, прави паралел между кадри на съвременния фотограф и експресионистичната живопис на британския художник Франсис Бейкън (1909-1992) - известен с гротескните си, деформирани, кошмарни фигури и сюжети, оказали силно влияние върху творчеството на д'Агата. Те са събрани в два албума от по 40 страници, обединени от обща корица квадриптих, двете крила на която се отварят симетрично, за да бъдат разглеждани успоредно и сравнявани произведенията на двамата творци. 

Идеята на Боришев е да съчетае снимките си с карикатури. За целта се обажда на карикатуриста на "Сега" и "Прас Прес" Христо Комарницки. "Идеята е супер, но трябва да обмислим добре концепцията", казва Комарницки и предлага главният герой на книгата да бъде Бойко Борисов. Така или иначе през последните 20 години и и двамата "будители" го коментират най-редовно - единият с камера, другият с четка; и за двамата еднокнижният политик е любим персонаж, още откакто се появи с черен кожен шлифер, развят, като пелерината на Батман, и пистолет, затъкнат на кръста, по всички тв екрани. 

"Изпращам периодично на г-н Комарницки имейли с по десет снимки, и той издирва в архивите си карикатури, който се връзват добре с тях", разказва за механизма на съвместната работа Боришев. Предвидено е книгата със звучното заглавие "Бай Хой" да бъде от около 200 страници, като на всеки разтвор ще има по една снимка и една карикатура. Като бонус и за по-голяма автентичност тя ще се продава с чекмедже, подобно на онова от премиерското нощно шкафче, което прокуратурата отказва да разследва. Но вместо пачки, кюлчета и оръжие, вътре ще е "Бай Хой". 

Както и предишните две книги на Боришев, изданието се финансира с дарения от читатели, които се набират с кампания в социалните мрежи. Всеки от дарителите след излизането на книгата получава екземпляр. 

Очаква се книгата в чекмедже да излезе през януари 2023 г. "Бай Хой" няма да се продава в книжарниците, а ще се изпраща лично на бъдещите си читатели.