Медия без
политическа реклама

Бакалова може да сложи край на Оскаровата суша при комедиите

Американската преса коментира колко рядко забавните филми и актьорски изпълнения са приемани сериозно

01 Апр. 2021
Amazon Studios
Мария Бакалова в ролята на Тутар, дъщерята на Борат Сагдиев.

В „Борат: Последващият кинофилм“ Мария Бакалова направи дръзко интервю с Руди Джулиани и шокира група консервативни дами, нагиздени с перли. Но неудовлетворените гласуващи членове на Академията може да се окажат най-трудното ѝ препятствие до момента, коментира американският вестник USA Today в голям материал за шансовете на българската актриса да спечели „Оскар“.  

През март 24-годишната Бакалова от България спечели номинация за най-добра поддържаща актриса за звездното си изпълнение в продължението на полудокументалния сатиричен хит на Саша Барън Коен от 2006 г. Тя внесе странен чар и изненадваща дълбочина в образа на, в крайна сметка, еманципиралата се млада жена - и помогна за противопоставянето на това, което традиционно възприемаме като „достойно за „Оскар“ изпълнение, пише изданието.

„Би било чудесно Оскарите да излязат от зоната си на комфорт и наградата да отиде за роля извън „типичния оскаров материал“, казва и Мат Неля, създател на филмовия сайт NextBestPicture. След като в края на миналата година Бакалова започна да печели награди на критиците, повечето големи експерти бяха впечатлени, но не очакваха, че ще стигне до края. Тя обаче надмина и най-смелите очаквания, и наистина е страхотно да видим тази номинация, защото това е голяма рядкост."

Въпреки че потребителите на Twitter я подкрепят и се надяват, че Бакалова ще спечели Оскара на 25 април,

историята не е непременно на нейна страна.

"Комедиите се нуждаят от допълнителна „сериозна“ тема, когато да им придаде тежест и авторитет, иначе остават незабелязани. Гласуващите на Оскарите се отнасят с високомерно пренебрежение към чистите комедии, каквито и качества да имат“, казва Тим Диркс от уебсайта за история на киното FilmSite.

Когато все пак номинират или награждават награждават комедии, в тях почти винаги са поставени и сериозни теми — като психичното здраве („Мис Слънчице“), расовите отношения („Зелената книга“), ранната бременност („Джуно“) или класовата борба („Паразит"). Дори филм за приятелството като "Отбивки", който спечели за най-добър адаптиран сценарий през 2005 г., е "основно драма, с малко романтика и комедия, вплетени в историята", допълва Диркс.

Той отбелязва, че някои представители на лекия жанр все пак са печелили в категорията за най-добър филм, включително две романтични комедии — класиката на Франк Капра от 1934 г. „Това се случи една нощ“ и особено остроумната „Ани Хол“ на Уди Алън от 1977 г. Но в по-голямата си част „комедиите не печелят, защото се изправят срещу филми, които предлагат повече сериозност“, казва Диркс. „Това не означава, че не си струва да се гледат“, но „драмите просто имат по-голяма тежест“. 

Така явно мислят и повечето членове на Академията, защото през последните 20 години актьорски номинации за роли в неприлични комедии с рейтинг R е имало само три пъти  — Мелиса Маккарти ("Шаферки"), Робърт Дауни-младши ("Тропическа буря") и Рене Зелуегър ("Дневникът на Бриджит Джоунс"). Всъщност ще трябва да върнем около 30  години назад, в края на 80-те и началото на 90-те, за да намерим последните актьори-победители от неприлични и физически  комедии - когато Мариса Томей (в „Братовчед ми Вини“), Джак Паланс (в „Градски тарикати“) и Кевин Клайн (в "Риба, наречена Уанда"), грабнаха оскари за поддържащи роли.

Бакалова може да сложи край на Оскаровата суша при комедиите

Мария Бакалова спечели този сезон повече от две дузини награди и e единствена сред номинираните за поддържаща актриса, която има номинации от всички други големи отличия, включително предстоящите на Гилдията на киноактьорите, Филмовите награди на Британската академия, Изборът на критиците (който тя спечели) и „Златен глобус“ (където беше поставена в категорията за главна роля в комедия, но загуби от Розамунд Пайк за „Много ми пука“).

И все пак, само трима от 20 експерти на сайта за награди GoldDerby прогнозират, че Бакалова може да спечели „Оскар“, в конкуренция с осемкратно номинираната Глен Клоуз ("Hillbilly Elegy") или южнокорейския ветеран Юх-джунг Йун ("Минари").

По подобен начин само един от 19 експерти дава шанс „Борат 2“ да спечели „Оскар“-а за адаптиран сценарий, в конкуренцията на по-сериозните претенденти като „Земя на номади“ или „Бащата“. Първият „Борат“ беше номиниран в същата категория през 2007 г., но загуби от „От другата страна“ на Мартин Скорсезе. Но пък „Борат 2“ наскоро спечели наградата за най-добър адаптиран сценарий на Гилдията на сценаристите, която обикновено е сигнал за бъдеща слава. (През последните десет години победителят е печелил и „Оскар“ седем пъти.)

Неблагоприятно обстоятелство е липсата на номинация за най-добър филм за „Борат 2", като се има предвид, че много членове на Академията гледат само номинираните в тази категория. Но с неотдавнашните усилия на Академията да разшири и разнообрази членската си маса, това също прави възможен пробива на повече жанрови филми като „Бягай!“, „Жокера“ и сега „Борат 2“ и „Момиче с потенциал“.

„Ще бъда изключително щастлив да видя Мария да побеждава, защото подобни изпълнения са пренебрегвани твърде много пъти“, казва Неля.  „Ако Мария успее да отвори тази врата, надяваме се, че и други комедийни изпълнения ще получат признание, а след това ще дойде редът и други жанрове, като ужасите — на които членовете на Академията са склонни да гледат с пренебрежение.

„Надявам се да видим как Мария ще събори тази стена, за да отвори възможности за повече разнообразие в бъдещето".

Още по темата