Quantcast
Ашли Джъд вече може да съди Уайнстийн за сексуален тормоз | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ашли Джъд вече може да съди Уайнстийн за сексуален тормоз

Апелативен съд в САЩ позволи делото да продължи, въпреки че тя не е била пряко наета от филмовия магнат
649
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ашли Джъд на наградите "Оскар" през 2018 г.

Федерален апелативен съд в САЩ възстанови голяма част от иска на актрисата Ашли Джъд срещу Харви Уайнстийн за сексуално насилие, след като постанови, че продуцентът е имал власт над актрисата по времето, когато й е отправял неприлични предложения в хотел "Пенинсула" през 90-те години. 

Тричленен съдебен състав реши, че Джъд има право да съди бившия продуцент и за сексуално посегателство, и за поругаване. Съдия на по-нисша инстанция по-рано отхвърли частта от иска за сексуално посегателство, уточнява "Вашингтон пост".

„В отношенията им се забелязва властови дисбиланс, доказан и от готовността на Уайнстийн да използва срещу Джъд професионалното си положение и влияние като топ продуцент в Холивуд“, пише съдията Мери Х. Мургуя за съдебния състав. „Затова районният съд е сгрешил, като е отхвърлил иска за сексуален тормоз на Джъд.“

Джъд подаде иск през 2018 г., в който твърди, че по време на среща в хотел в Бевърли Хилс в края на 1996 г. или началото на 1997 г. продуцентът се опитал да я принуди да го гледа как взема душ и да му прави масаж и след като тя отказа, разгласил из Холивуд, че е "кошмар" да се работи с нея.

Първоинстанционният съдия Филип Гутиерес е позволил на Джъд да продължи делото за отмъщение и клевета, но е отхвърлил иска й за тормоз с мотива, че законът на Калифорния не покрива отношенията между продуцент и актриса, които не са в активни трудово-правни отношение отношения. Законът беше изменен, за да обхване изрично продуцентите и актьорите. 

"Това е важна победа не само за Джъд, но е и за всички жертви на сексуално насилие в професионалните отношения", каза в изявление Теодор Бутрос младши, адвокат на актрисата. "Съдът правилно прецени, че калифорнийският закон забранява сексуално насилие и ответни действия от страна на филмовите продуценти и други хора на влиятелни позиции, дори и извън контекста на трудово-правните отношения", се посочва в изявлението.

Преди две седмици съдия в Ню Йорк отхвърли извънсъдебно споразумение на Уайнстийн с десетки жени, които го обвиняват в сексуално насилие. Споразумението предвиждаше създаване на фонд от близо 19 милиона долара, от който жените, които обвиняват бившия продуцент, да получат обезщетение.

Джъд, която е на 52 години и е известна с ролите си във филмите "Целуни момичетата" и "Двойно убийство", бе сред дамите, разкрили подробности от отношенията си с Уайнстийн пред "Ню Йорк Таймс" и "Нюйоркър" през 2017 г. и превърнали движението #MeToo в глобален феномен.

Тя заведе делото срещу Уайнстийн на следващата година, след като режисьорът Питър Джаксън призна в интервю, че Уайнстийн го е предупредил да не работи с нея (и с Мира Сорвино) по времето, когато той планирал да я покани за роля във "Властелинът на пръстените". Продуцентът изтъкнал претекст, че да се работи с тези две актриси "е истински кошмар". 

През март т.г. 68-годишният Харви Уайнстийн беше осъден на 23 години затвор за изнасилване и сексуално насилие над две жени, които в момента излежава.

 

Още

Делото за смъртта на Милен Цветков е отложено заради болни адвокати

08.04.2021

130
Секс скандали в Болшой театър

30.03.2021

3607
Спецсъдът остана безразличен към човешките права на Иванчева

25.03.2021

6100