Медия без
политическа реклама

Археолози откриха нов храм на Перперикон

Средствата за разкопки ще стигнат само до първата седмица на септември, предупреждава проф. Николай Овчаров

17 Авг. 2022
Стените свидетелстват за два периода на храма - езически и след приемане на християнството.

Нов храм е открит на Перперикон, съобщи проф. Николай Овчаров. Той се намира само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца светилище, където Александър Велики е получил предсказание, че ще завладее света. На места великолепно изградените зидове са оцелели почти до 3 м височина. Това прави новооткритата сграда една от най-запазените постройки, намирани досега на Перперикон, коментира археологът пред БТА.

Засега е разкрита източната страна на монументалната сграда. В нея се забелязват два периода – езически и след приемането на християнството. В ранната фаза тук са извършвани кървави жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства прецизно оформеният в скалата олтар с дупка за оттичане на кръвта на жертвените животни. След приемането на християнството в началото на 5-и век, както и другите езически храмове в града, и този е бил затрупан с пръст и превърнат в склад за съхранение на глинени делви за зърно, допълва проф. Овчаров.

Вече може да се каже, че край древния скален олтар на Дионис през римския период (3-4-ти век) се е оформил цял сакрален комплекс от храмове, посветени на различни тачени тогава божества. Такива се Тракийският конник и източният бог Митра, за които са изградени отделни светилища. Тепърва ще се определя на кой бог е бил посветен новооткритият храм. Според мнението на специалиста по антична археология доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт към БАН, това е уникален сакрален ансамбъл, който е единствен по рода си у нас.

"С отделените от община Кърджали средства в размер на 85 000 лв. на обекта ще може да се работи най-много до първата седмица на септември. Това означава, че няма да успеем да приключим разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид. Ето защо отправяме последен призив към служебното правителство да отпусне поне част от предвидените в националния бюджет средства за археологическо проучване на Перперикон през 2022 г.", апелира Николай Овчаров.

Още по темата