Медия без
политическа реклама

Ар Кели е осъден на 30 години затвор за сексуално насилие

30 Юни 2022
Ар Кели преди проблемите с правосъдието.
ЕПА/БГНЕС
Ар Кели преди проблемите с правосъдието.

Американският певец Ар Кели получи в Ню Йорк присъда от 30 години затвор по обвинение, че е използвал известността си, за да извършва сексуални посегателства над деца и жени. 55-годишният R&B изпълнител бе осъден през септември миналата година в Ню Йорк за рекет и трафик на хора с цел сексуална експлоатация, припомня Би Би Си. Преди произнасянето на присъдата няколко жени се изправиха пред съда, за да свидетелстват срещу Кели. Престъпленията са били извършвани в продължение на две десетилетия, като някои доказателства се появиха още през 2002 г., но при първото дело през 2008-а музикантът бе оправдан. Общо 48 души свидетелстваха за простъпките му. Някои от жертвите споделят, че насилието, упражнявано върху тях от световноизвестния певец, им е причинило сериозни психически проблеми.

В съда бяха представени и доказателства за това, че Ар Кели е представил фалшиви документи, за да се ожени за покойната вече певица Алия през 1994 г. Тогава изпълнителката, загинала по-късно в самолетна катастрофа, е едва на 15.

Облечен в затворнически панталон и тъмни очила, певецът отказа да направи изявление и не реагира при произнасянето на присъдата.

55-годишният Ар Кели е един от най-известните обвиняеми за сексуални престъпления, откакто движението за защита на жените #MeToo набра популярност в САЩ. Той бе и първият чернокож с подобна присъда, срещу когото са давали показания чернокожи жени. Кели е подбирал жертвите си измежду свои фенове в публиката или сред млади певици, които мечтаели за кариера. Някои от тях са били заключвани за дни, лишавани от храна и вода, понякога дрогирани, принуждавани да наричат певеца "татко" и изнасилвани. Мениджърите и охраната му са съдействали за извършването на тези престъпления. Част от показанията, дадени в съда по време на делото, вече са познати на публиката от документалния филм „За оцелееш след Ар Кели“ (Surviving R. Kelly), който излезе през 2019 г.

Срещу певеца, чието истинско име е Робърт Силвестър Кели, са заведени и дело за детска порнография в Чикаго, както и за сексуални престъпления в Илинойс и Минесота. 

Кели е носител на три награди "Грами", един от най-успешните R&B музиканти през 90-те. През 1996 г. става световноизвестен със своя хит I Believe I can Fly, който пише и изпълнява за филма "Космически забивки".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата