Медия без
политическа реклама

Албанската оперна дива Рамона Тулумани пее в София

Сопраното с български корени ще изнесе галаконцерт с любими арии, романси и канцонети

19 Май 2023
Красивото сопрано ще изнесе рецитал в Софийската опера в неделя.
Прес-офис на Софийската опера
Красивото сопрано ще изнесе рецитал в Софийската опера в неделя.

Албанската оперна дива с български корени Рамона Тулумани ще изнесе галаконцерт в камерната зала на Софийската опера и балет в неделя, 21 май, от 19.00 ч. Звездното сопрано е включила в програмата си арии на Зиглинде от „Валкюра“ на Рихард Вагнер, на Лаурета от „Джани Скики“ на Джакомо Пучини, произведения на Франческо Тости, Зигмунд Ромберг, Руджеро Леонкавало, Родолфо Фалво, емблематичната неаполитанска песен Tu che nun chiagne („Ти, която не плачеш“, известна и от репертоара на Масимо Раниери), „Ода на любовта“ от Маргьорит Мано, канцонетата Sole e Amore („Слънце и любов“) и много други. Именно „Слънце и любов“ дава названието и на целия концерт, който ще поднесе на българската публика албанската певица, която й е позната и от други свои участия у нас – гастрола й като Виолета от „Травиата“ на Джузепе Верди и от различни концертни програми.

Рамона Тулумани говори прекрасен български език и много се гордее с предците си. Прадядо й Георги Лилов е бил инженер, работил с арх. Лазар Парашкеванов при строителството на Софийската опера на улица „Врабча“. Следващия сезон се навършват 70 години от откриването на емблематичната сграда, където и до днес се помещава Националният театър за опера и балет. Дядото на Рамона – Рамиз Ковач, учи оперно пеене в Софийската консерватория при проф. Христо Бръмбаров. Тук се омъжва за Николета Лилова, дъщеря на инженер Лилов. Двамата заминават за Албания, където преминава кариерата на Рамиз Ковач, признат за най-големия албански баритон. Баща на Рамона е известният албански оперен певец Едмонд (Монди) Тулумани, а майка й Райна е българка, родена в България.

Рамона Тулумани е родена на 5 юли 1985 г. в Тирана. Учи пиано и пеене в Гимназията по изкуствата, а след това завършва специалност „Оперно пеене“ в Художествената академия в албанската столица. Специализира при прочутата Катя Ричарели в Италия, както в майсторски класове на Райна Кабаиванска. Творческият й път, освен на сцената на Операта в родния й град Тирана, преминава и през редица големи театри по света. В репертоара й са главните женски роли в оперите „Риголето“ и „Травиата“ на Верди, „Бохеми“ и „Вилиси“ на Джакомо Пучини, „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети и много още. За певицата италианският оперен репертоар е приоритет.

Тулумани преподава в Музикалната академия в Тирана, а от 2007 г. е посланик на мира към ООН.

„Много съм щастлива, че идвам отново в София. Щастлива съм да ви представя романси на Пучини, Тости и най-красивите неаполитански канцонети. Много, много ви обичам. Чакам да бъда с вас в Операта на София, най-любимата опера за мен. Вие сте най-любимата ми публика“, обръща се към почитателите си в България Рамона Тулумани. В концерта "Слънце и любов" на рояла ще й акомпанира пианистът Стоян Мартинов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата