facebook
twitter

Култура

Актьорите влизат у дома за Международния ден на театъра

Театрите се надпреварват да покажат онлайн свои знакови или нови представления
420
 Театър
"Парижката Света Богородица"

Театралните салони може да са затворени вече две седмици, но по случай 27 март - Международния ден на театъра, по цял свят ще се излъчват постановки онлайн. България не прави изключение. 

В своя канал в YouTube театър „София” ни кани гледаме запис на 100-тното представление на „Парижката Света Богородица” по Виктор Юго. Спектакълът на Лилия Абаджиева печели „Икар” за майсторско техническо осъществяване, а в ролите са Пламен Манасиев, Калин Врачански, Симона Халачева, Силвия Петкова и др. Видеозаписът е направен на 3 април 2019 г., когато е изиграно последното представление на "Парижката Света Богородица" пред публика. Спектакълът ще бъде достъпен за гледане от 19 ч. на 27 март. Видеозаписът ще остане активен за гледане в продължение на 48 часа,  а след това ще бъде изтрит. От театъра предупреждават, че пиесата не е подходяща за лица под 14 години.

Младежкият театър "Николай Бинев" ни кани да бъдем заедно във виртуалния му салон с архивен запис на спектакъла "Кола Брьонон". Линк към представлението ще бъде публикуван в 18:45 ч. на фейсбук страницата на театъра. "Кола Брьонон" е могъщ „летопис на чумавото време“ – едва ли има по-подходящ текст за времето, в което живеем като заложници на своите надежди и страхове. Как да минем през бедствието – като страхливци или като героя на Ромен Ролан, който се среща с чумата в средата на живота си и избира да не съжалява за нищо, оставайки свободолюбив, присмехулен, ревниво пазещ своите човешки права. Режисьор и автор на драматизацията е Владимир Люцканов, а в ролите са Малин Кръстев, Станка Калчева, Искра Донова, Герасим Георгиев – Геро, Силвия Лулчева, Николай Урумов, Стефан Мавродиев и др. 

Шуменският драматично-куклен театър „Васил Друмев“ също се разписва в онлайн честването с цели две представления. Първото  е за най-малките любители на театъра - „Рошльо и комините“ от Кина Къдрева с режисьор Таня Евтимова. В 11:00 часа сутринта на Фейсбук страницата на театъра ще бъде публикуван линк към записа на представлението. В 19:00 часа пък ще започне „Нирвана” от Константин Илиев с режисьор Максима Боева. Линковете към двата спектакъла ще бъдат активни 12 часа.

По традиция всяка година на 27 март Драматичният театър в Монтана отбелязва празника с безплатно представление, но тази година спектакълът от афиша на театъра "Мистерията "Дон Жуан" ("Завещанието на целомъдрения женкар" от Анатолий Крим) се мести в регионалната телевизия „Монт 7“. Още от сутринта той ще може да се гледа на сайта Montana24.net.

На Фейсбук страницата на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваровв 19:00 часа ще се излъчи „Калигула” по пиесата на Албер Камю с режисьор Явор Гърдев. В спектакъла, който не е препоръчителен за лица под 18 години, участват Димо Алексиев, Стоян Радев, Даниела Викторова, Гергана Христова и др. Постановката е отличена с две награди "Икар" 2009 - за сценографията на Никола Тороманов и за майсторско техническо осъществяване, както и с "Аскеер" за изгряваща звезда на Димо Алексиев (в ролята на Калигула). Освен на варненска и софийска сцена представлението е играно в Париж, Москва, Скопие и др. Завесата, както винаги, се вдига в 19.00

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ пък подхваща интересната инициатива "Родопски дебют на театрални текстове", насочена към българските драматурзи. Те могат да изпратят своя непубликувана пиеса, а актьорите на театъра ще я представят наживо през фейсбук страницата на театъра във вариант на сценично четене. Ръководството на театъра в Смолян моли текстовете да са с до пет персонажа, за да се спази препоръката за малко души, събрани на едно място. Предложенията могат да се изпращат на страницата на театъра или на посочените там мейл адреси, като няма краен срок за участие. 

Дебютът на инициативата ще е на 27 март със сценично четене на "Тъпа пиеса" от Ованес Торосян, представена на живо с участието на актьорите Румен Бечев, Атанас Найденов и Делян Илиев.

Сред многото безплатни предложения за театър пред компютъра, има и едно платено -  моноспектакълът на Мариус Куркински "Черното пиле". Постановката е авторска интерпретация по три разказа на Хайтов - "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле", и може да се гледа във fanstream.bg. Зрителите ще получат достъп до записа за 72 часа срещу 7.98 лв. 

„Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“, така описва Куркински своите герои от моноспектакъла.

 

Ключови думи:

театър, онлайн
Все още няма коментари

Още

Културен афиш от дивана - 4 юни

04.06.2020

149
Културен афиш от дивана - 3 юни

03.06.2020

183
Масов PCR в Театъра на Армията преди връщането на сцена

03.06.2020

131

Влез или се регистрирай за да коментираш

×