Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет развърза кесията заради бума на Ковид-19

Бюджетът отделя по спешност 74 млн. лева за лекарствени запаси, тестове за малките ученици и за "първа линия"

27 Окт. 2021
БГНЕС

Очевидно притеснен от новия взрив на Ковид-19 в България, служебният кабинет развърза бюджетната кесия.

С няколко решения МС днес гласува допълнителни десетки милиони за борба с епидемията. Парите, които се отпускат на Министерството на здравеопазването, са за закупуване на лекарства и тестове, за резерв от медикаменти, за допълнителни плащания на работещите на първа линия. Но на фона на препълнените болници и растящия брой заразени  мерките, които ще бъдат финансирани, изглеждат безнадеждно закъснели. 

Един от одобрените днес траншове - в размер на 12.5 милиона лева, е за "поддържане на резерв от лекарствени продукти в болниците" - в случай че възникне недостиг заради увеличаващия се наплив от пациенти. "Целта е достъп на всички, нуждаещи се спешно от качествени, ефективни и достъпни лекарства", посочват от правителствената служба. В отделна заповед на здравния министър са изброени медикаментите, с които трябва да е зареден резервът, болниците, които са длъжни да поддържат запасите. Там има и указания за отчетността и контрола при купуването и използването на лекарствените продукти.

Най-голямата сума, отпусната днес - 38.6 млн. лева, е за допълнителните възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, който е начело в борбата с коронавируса, след като срокът на извънредната епидемична обстановка бе удължен до 30 ноември 2021 г.  "Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1000 лв. нетно е ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри", се казва в прессъобщението от МС.

Третият финансов "пакет", гласуван днес, е в размер на 13 000 000 лв., с които ще бъдат закупени "лесни" антигенни тестове, подходящи за изследване на деца (при които за откриване на SARS-Co V-2 се използва слюнка вместо секрет от гърлото и от носа). Със сумата ще бъдат осигурени около 1.6 милиона бързи антигенни теста. Те обаче ще стигнат само за един месец, и то само за учениците от началания курс ( I - IV клас), при положение, че се тестват два пъти седмично.  
Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично, обясняват от МС, като подчертават, че редовното тестване (2-3 пъти седмично) на ученици е широко разпространена практика в редица европейски и други държави. 

Междувременно здравното министерство обяви експресна поръчка за осигуряване на "детски" тестове:  

 

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за спешно закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се правят два пъти седмично с цел скрининг и осигуряване на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено.

 

Ключови думи:

ковид 19, МС, тестове

Още по темата