Quantcast
Внимавайте откъде купувате врати | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Внимавайте откъде купувате врати

Фирми измамници сменят адреси и лъскави офиси, а клиентът няма как да направи рекламация
937

Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреди за още един вид измами, които избуяват на родния пазар. Този път става дума за обектите, в които се продават врати – обикновени и луксозни, входни и интериорни. Оказва се, че има бизнесмени номади, които разкриват множество фирми, откриват лъскави офиси, а дружествата, които ги стопанисват, непрекъснато се менят. Така клиентът си купува врати, а  като дойде да направи рекламация в магазина, служители вдигат рамене и обясняват: "Ние сме друга фирма".

"Зачестиха жалбите за подобни случаи", твърдят от КЗП. 

"Магазините и офисите се стопанисват от различни дружества, като към днешна дата са предимно дружества по ЗЗД. Управител на дружествата е едно и също лице, свързано с множество фирми, които периодично се сменят в различните търговски обекти. Фирмите са регистрирани на територията на цялата страна, като на адресите не може да се намери представител“, обясни Игнат Арсенов – главен директор на ГД „Контрол на пазара“ в комисията.

Игнат Арсенов посъветва потребителите да пазаруват само от магазини на фирми, които са познати и имат добро реноме, да не се подвеждат само по луксозния външен вид на търговските обекти и преди да поръчат и платят, да се поровят в интернет не само за асортимента и цените, но и за отзиви на други клиенти за предпочетения продавач.

По време на извършените проверки в търговските обекти за продажба на входни и интериорни врати, опериращи под различни търговски наименования, се установява, че потребителите закупуват и заплащат вратите на едно дружество, регистрират рекламация в обекта, но след подаване на жалба в КЗП инспекторите установяват, че към датата на проверката дейност в магазина извършва друго дружество, не продавачът на стоката. Това затруднява осъществяването на контрола, тъй като не може да бъде осъществен контакт с управителя, дори и чрез съдействието на органите на МВР, оплакват се от държавната комисия.

Ключови думи:

КЗП, врати

Още

И този Великден магазини ловиха шарани с "промоции"

05.05.2021

ДЖУЛИЯ БОНЕВА

3740
КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка!

19.09.2020

1452
11 институции ще могат да разследват за нарушаване на правата на потребителите

09.09.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

626