facebook
twitter

Консулт

Наказателно дело може да се води не само от прокурор

691

Какво да направя, ако имам комшия, който постоянно ми се заканва и ме обижда? Оплаках се в МВР и прокуратурата, но оттам не се намесват и ме пращат аз да съм си водел сам наказателно дело. Възможно ли е това изобщо и ако да, то как се прави?

З.У, София

 

Определено има не малко престъпления, които, от една страна, са налични в Наказателния кодекс като състави и като преследвани от закона, но, от друга, са изрично отделени от тези, които се преследват чрез държавната машина, чрез прокурор. Става дума за т.нар. наказателни дела от частен характер, при които самият пострадал може, а и трябва да ги води в съда. 

Това са текстове в НК, които предвиждат определени престъпления да се преследват само по т.нар. тъжба за разлика от делата по обвинителен акт, изготвен и защитаван от представител на държавата - прокурор. Сред тези престъпления са например леките телесни повреди. Пак само с тъжба на пострадал се преследва и обидата. Става дума за случаите, в които някой каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие. В същата хипотеза попада и клеветата. При нея всеки, който реши, че за него е разгласено позорно обстоятелство или пък му е приписано престъпление, може с частна тъжба до съда до търси наказание за съответния извършител.

Подобен е подходът и например при заканата. В този случай законът разпорежда, че "който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до три години". НК  изрично определя, че това престъпление е сред изредените, че по тях наказателното преследване се възбужда единствено по тъжба на пострадалия.

Необходимо е да се отбележат няколко важни правила, включително и такива, свързани със срокове. Така в НК е записано, че за престъпления, които се преследват по тъжба на пострадалия, наказателното преследване не се възбужда, макар давността да не е изтекла, ако не се подаде тъжба в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият узнае, че престъплението е извършено. Както и че ако пострадалият умре, преди да е изтекъл този срок, тъжбата може да се подаде от неговите наследници до изтичането му. Законодателят е дал и интересна възможност, според която за тези престъпления наказанието не се изпълнява, ако тъжителят е поискал това, преди да започне неговото изпълнение.

Иначе процедурите могат да бъдат открити в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК): "Пострадалият от престъпление, което се преследва по тъжба на пострадалия, може да повдига и да поддържа обвинение пред съда като частен тъжител". Тъжбата трябва да е писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага задължително документ за внесена държавна такса. Иначе няма да бъде разгледана, а делото ще бъде спряно. Тъжбата задължително се подписва от подателя. Частният тъжител може да се конституира в съдебното производство и като граждански ищец.

 

 

Все още няма коментари

Още

Съд нареди мъж под карантина да се следи с електронна гривна

02.04.2020

Обновена

3244 34
МВР ще унищожи декларациите след махането на КПП

02.04.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3886 7
МВР наложи глоби за 4 милиона лева за разходки в парка

01.04.2020

Обновена

9461 30

Влез или се регистрирай за да коментираш

×