Quantcast
Как да познаем истинския пчелен мед | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Как да познаем истинския пчелен мед

Домашни тестове с кибритена клечка, салфетка, хляб или мравки издават имитациите
37 408
 Pixabay

Като всеки ценен продукт и пчелният мед има евтини имитации. В подобията се влагат какви ли не вещества, сред които сироп от бяла захар или царевична фруктоза които са най-невинните.

Основните методи за подправяне на мед са два: разреждане с глюкозо-фруктозен сироп или прекалено ранно изваждане от кошера. В първия случай добавянето на сиропа увеличава обема му и оттам намалява производствените разходи. Преждевременното изваждане от кошера позволява на пчеларите да произвеждат повече мед за по-кратко време. Неузрелият мед е с по-високо водно съдържание и има нужда от допълнително изсушаване по изкуствен начин. И в двата случая се влошава качеството на крайния продукт. 

Как да разберем дали в бурканчето, което сме си купили от магазина, от пазара или от сергия край пътя, има истински мед? Ето няколко идеи за тестване в домашни условия с подръчни материали:

Топнете кибритена клечка в бурканчето и я запалете.  Ако медът е чист, клечката ще изгори по обичайния начин, но ако пламъкът избухне и изгасне веднага,  това подсказва, че медът съдържа вода.

Капнете върху салфетка. Ако капката запази формата си, значи медът е качествен. Ако се разтече и намокри салфетката, взели сте менте. 

Капнете малко мед до мравуняк. Ако мравките го заобикалят, това е добър знак. Смята се, че пчелите защитават меда си с естествени репеленти, които отблъскват мравките.

Размесете с вилица мед и жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.

Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед се спуска и остава на дъното, докато обработеният или изкуствен мед започва да се разтваря.

Намажете мед върху парче хляб.  Оригиналният пчелен продукт ще залепне здраво, а фалшификатът ще размекне тестото поради наличието на добавена вода.

Сипете няколко лъжички върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира, без да се пени, докато имитациите образуват мехури и трудно се карамелизират - отново заради водата в тях. 

Разбира се, тези експерименти не дават 100% надеждни резултати. Много зависи от вида на меда и от начина, по който е съхраняван. Ако направите теста с кибритената клечка с прясно изваден акациев мед например, може да получите резултат като за фалшив продукт.  Акциевият мед е по-рядък от другите видове и затова и тестът със салфетката може да даде погрешен резултат.

Пробата с мравки също не е меродавна, твърдят експерти. Мравките биха яли всичко, което има  хранителна стойност за тях, в това число и мед. Колкото до репелентите, ако пчелите имаха толкова силно оръжие, щяха ли пчеларите да се оплакват от мравешки нападения в кошерите. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи:

спести, пчелен мед

Още

Не хвърляйте водата от сварените картофи
В какво да "обличаме" храната в хладилника

01.10.2021

3113
Преброителите се познават по маските

24.09.2021

423