Quantcast

Медия без
политическа реклама

Искайте фактури за ремонта на жилището - ще платите по-малко данъци

29 Яну. 2021

Ремонтът на жилището вече може да спести данъци. Новото данъчно облекчение е в сила, макар и да се прилага на практика чак през 2022 г. с декларирането на доходите, получени през 2021 г.  

Сега обаче е времето всеки, на когото предстои да ремонтира жилището си през годината, да помисли как да се снабди с документите, с които да докаже разходите за труда на майсторите. Защото именно те ще може да се приспаднат от облагаемия доход. Максималната сума, с която може да се намалят доходите преди облагане, е 2000 лв. Така при 10% данъчна ставка, отстъпката от налога може да достигне 200 лв. 

Като признати разходи не се приемат парите, платени за строителни материали, а само за труда на майсторите. Те може да бъдат удостоверени с фактури, касови бонове, разписки, квитанции, платежни за банкови преводи или други признати от Закона за счетоводството. 

Има и други условия за ползване на облекчението. Имотът трябва ди е жилище, да е собствен, а не под наем, да се намира в България и строително-монтажните работи (СМР) да са извършени от българска фирма/бригада или местно физическо лице. Друго условие е притежателят на жилището да не е ползвал услугите на свързани лица, тоест на фирми или на майстори, с които има родствени или бизнес отношения.

От НАП уточняват, че ако имотът е собственост на повече от един човек, облекчението при извършване на СМР може да се ползва от всеки от тях. Съсобствениците трябва да се уговорят кой каква сума да си приспадне от декларираните доходи. В графата "Ремонти и подобрения" на данъчната декларация ще бъдат включени всякакви дейности  -  смяна на дограми и паркети, остъкляване, ремонт по покрив и други общи части на жилищните блокове. 

"Изисквайте и си пазете документите за направените разходи, защото те трябва да бъдат приложени към данъчната декларация за облагане на доходите, която ще подадете през 2022 г.", напомнят от НАП. Всъщност идеята на приходната агенция е преди всичко да изсветли бизнеса с жилищните ремонти, стимулирайки с данъчни облекчения потребителите да изискват от строителите документ за всеки платен лев.

Ключови думи:

ремонт, жилище, данък

Още по темата