Quantcast

Медия без
политическа реклама

Конкурентите на "Тесла" се обединиха

Ще правят мрежа за бързо зареждане електрически автомобили в Северна Америка

31 Юли 2023
Pixabay

За да направят електрическите превозни средства по-привлекателни и достъпни, седем големи световни производители на автомобили – BMW, General Motors (GM), Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz и Stellantis – ще работят заедно, за да разработят мрежа за зареждане с висока мощност в Северна Америка. Тези марки автомобили досега са представлявали около половината от продажбите на автомобили в САЩ, но са малка част от пазара на електрически коли, който е доминиран от Tesla.

Необичайната коалиция от конкуренти заяви, че ще направят нова, съвместна компания, която ще се стреми да стане водещият доставчик на бързо зареждане в Северна Америка, като пусне 30 000 зарядни устройства, като започне от главните магистрали и в градовете. Засега е договорено всички компании да инвестират съвместно около един милиард долара в този проект.

Автомобилните производители казаха, че ще бъдат отворени за допълнителни инвестиции или участие от други компании, включително извън автомобилната индустрия. Името на начинанието не се съобщава.

В станциите ще бъдат налични комбинираната система за зареждане (CCS) на Tesla и конекторите за Северноамерикански стандарт за зареждане (NACS).

Първите станции са планирани да бъдат отворени в САЩ през лятото на 2024 г., а в Канада на по-късен етап.

Tesla, която представлява повече от 60 процента от продажбите на електрически превозни средства в САЩ миналата година, има най-голямата текуща мрежа от бързи зарядни устройства с близо 18 000 Supercharger устройства в Съединените щати.

Tesla каза по-рано тази година, че ще отвори част от тази мрежа за зареждане за електромобили от конкурентни марки, за да се класира за някои от 7,5 милиарда долара федерални субсидии, предлагани за разширяване на използването на електромобили.