Quantcast

Медия без
политическа реклама

ФБР предупреждава: Използвайте собствено зарядно устройство

12 Апр. 2023
Pixabay

Въпреки че предупреждението не е ново, си струва да го повторим. Най-безопасното място за зареждане на вашето смарт устройство е – у дома.

Миналата седмица ФБР издаде предупреждение към гражданите на САЩ (и всички останали) относно безплатните обществени станции за зареждане на смарт устройства. Беше съобщено, че хакери са успели да поемат контрола върху редица обществени станции за зареждане, което им позволява да заразят въпросните устройства със зловреден софтуер или да получат достъп до данни, намиращи се на устройството, което се зарежда, съобщава Zimo.

В публикация в Twitter се заявяват, че би било добра идея да се избягва използването на станции за зареждане на летища, хотели или търговски центрове. 

Носете си собствено зарядно устройство и USB кабел и използвайте електрически контакт, пишат от офиса на ФБР в Денвър.

Предупреждението не е ново. ФБР писа в своя бюлетин за сигурността преди няколко години за потенциалните проблеми, с които може да се сблъска наивен потребител, само защото иска да "получи малко енергия" за своето устройство. Експертите по компютърна сигурност отдавна предупреждават за опасностите от такова публично зареждане на устройства, особено на места, където потребителите оставят устройства без надзор.

В момента не е ясно дали ФБР просто е искало да напомни на гражданите да избягват подобни практики преди пролетните празници и увеличения брой пътници на летищата в САЩ или са забелязали увеличение на подобни случаи на заразяване със зловреден софтуер на обществени станции.

Във всеки случай най-безопасно е да зареждате устройствата си у дома със собствено зарядно устройство и ако имате нужда от зареждане, когато сте навън, използвайте преносимо зарядно устройство.

И разбира се, в настройките на телефона се уверете, че опцията за пренос на данни е изключена.