Медия без
политическа реклама

Всички автобуси и таксита в Шенжен минаха на ток

06 Юли 2020
Pixabay

Китайският град Шенжен организирано се превръща в световен лидер в електромобилите. От 2017 г. автобусният транспорт в града се състои от 100% електрически превозни средства, а от миналата година таксиметровият транспорт премина към електрическо задвижване. Сега 12.5 млн. град прави всичко необходимо и жителите на града да преминат към автомобили с електрическо задвижване.

Жителите на многомилионния Шенжен в Китай получават 20 000 юана (около 2500 евро), ако искат да си купят електромобил. Помощ се дава и ако си купят хибрид - само че половината от посочената сума. 
Субсидията се прилага от миналия месец и ще продължи до 21 декември тази година - без да се ограничава броят на превозните средства, за които ще бъде получена помощ. Всички превозни средства са включени в програмата, независимо от ценовата категория.

Освен местните жители, програмата важи и за лица с разрешение за пребиваване; китайски граждани, живеещи в чужбина; жители на Хонконг, Макао и Тайван. Всички притежатели на елекрически коли могат да паркират един час безплатно по улиците на града.

Резултатите от тези широкообхватни мерки за популяризиране на електротранспорта ще станат ясни към края на годината, но се очаква новите мерки да доведат до масови продажби на електрически превозни средства.
 

Последвайте ни и в google news бутон