Медия без
политическа реклама

Кои са най-надеждните малки кросоувъри втора ръка

Лидер в рейтинга на германската служба за технически надзор е Mazda CX-3

19 Юни 2020
Mazda CX-3
Mazda
Mazda CX-3

Германската организация за технически надзор (TÜV) и Auto Bild публикуваха класация на най-надеждните компактни кросоувъри, представени на пазара в Европа. В нея са включени само употребявани автомобили, като авторите на рейтинга съветват за какво трябва да се внимава при покупката на конкретния модел.

Лидер в класирането е Mazda CX-3, чиито продажби стартираха през 2015 г. Компактният SUV е изграден на базата на хечбека Mazda3, но технически е по-близък до по-големия кросоувър CX-5, който също се е утвърдил на пазара като много надежден модел. Все пак се препоръчва при покупка на CX-3 да се обърне внимание на състоянието на амортисьорите на избрания екземпляр.

На второ място е поставено Audi Q3, което е изградено на платформата на Volkswagen Tiguan – друг модел, който се е доказал през годините и често получава високи оценки от експертите на TÜV. Като слабост на Q3 се посочват често ръждясващите спирачни дискове.

Първата тройка допълва Suzuki SX4 S-Cross, определен като "един от най-надеждните японски кросоувъри". При него проблемът е с разхода на масло.

Следва още един модел от същата марка – Vitara, като при него също се забелязва увеличен разход на масло, както и проблем със светлините. Топ 5 на най-надеждните кросоувъри на пазара втора ръка затваря Opel Mokka X. Интересното е, че производството на този модел беше спряно през 2019 г., а новата генерация трябва да бъде представена през лятото или есента. Въпреки това моделът е доста търсен, като тук проблемите са свързани със загубата на масло в двигателя и трансмисията.

Следва BMW X1, което се произвежда от 2009 г., като смени поколенията през 2019 г. Баварският модел, както и класираният на седмо място Mitsubishi ASX получават високи оценки от експертите, а като слабост и при двата модела се сочи спирачната система. След тях се нарежда Renault Captur, който също се препоръчва заради качеството си, а проблемът му е с окачването. Това се отнася и за последния модел в Топ 10 – първото поколение на Nissan Qashqai.

На 11-о място е Mini Countryman, произведено през периода 2007-2013 г., при който на критики са подложени скоростната кутия и осветлението, но въпреки това той получава солидни оценки. Зад него се нарежда Renault Kadjar, при който броят на дефектите се е покачил в сравнение с предишното класиране. Основният от тях е в спирачните дискове.

Следва Skoda Yeti, която се произвеждаше до 2017 г., когато беше заменена от Karoq. Безопасността и надеждността на чешкия модел са на високо ниво, но той има проблеми с харченето на масло и спирачните дискове. 

Най-големи проблеми с надеждността от всичките 17 модела в класирането са забелязани при Ford EcoSport, Nissan Juke, Peugeot 2008 и Dacia Duster. Специалистите дори съветват евентуалните клиенти да се откажат от купуването на тези кросоувъри на старо и да се насочат към нов с гаранция от производителя.

Експертите от TÜV обръщат особено внимание на двата премиум модела, които са включени в рейтинга и които могат лесно да се намерят на пазара втора употреба. Според тях тези автомобили са добра инвестиция, като при BMW X1 се препоръчва версията от 2011 г., която е особено солидна. Подобна е ситуацията и с Audi Q3, но там е по-добре да се избере вариант на по-малко от 6 години.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Mazda, Suzuki, Volkswagen, Opel, BMW, автомобили

Още по темата