Медия без
политическа реклама

Здравните власти проверяват цените на лечението по Черноморието

Илияна Кирилова

Изпълнителна агенция „Медицински надзор" провежда интензивни проверки на територията на цялата страна, включително и по Черноморието, обявиха от агенцията, която е новият контролиращ орган на дейността на лечебните заведения. Инспекторите също така се самосезирали и във връзка с публикувани в медиите сигнали и изнесени твърдения на пациенти за случаи на нарушаване изискванията на Закона за лечебните заведения при оказване на медицински услуги и тяхното заплащане, допълват оттам.

Става дума за случай от Златни пясъци - във Фейсбук се появи фактура за платени 530 лв. за промивка на ухо на 19-годишно момче от ЮАР. Фактурата е издадена от медицински център "Рефлекс" и в нея е описано надлежно как е формирана цената: "преглед на лекар нощен - 170 лв., изписване на рецепта - 40 лв., промивка на ухо - 2 по 75 лв. = 150 лв., отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана -100 лв., апликация на лекарствено средство в ушния канал - 20 лв., и консумативи на стойност 50 лв.".

Медицинският център "Рефлекс" не работи със здравната каса и оттам твърдят, че момчето е било подробно запознато с условията и ценоразписа, който бил разлепен на видно място, на входа ясно пишело на три езика, че центърът работи срещу заплащане, с което вероятно са спазени и изискванията на Закона за лечебните заведения. Затова според тях няма нарушение, след като са издадени фактура и касов бон. Законът нито задължава лечебните заведения да сключват договори със здравната каса, нито им налага ограничения при формирането на цените извън здравното осигуряване.

 

Още по темата