Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здравните власти проверяват цените на лечението по Черноморието

Илияна Кирилова

Изпълнителна агенция „Медицински надзор" провежда интензивни проверки на територията на цялата страна, включително и по Черноморието, обявиха от агенцията, която е новият контролиращ орган на дейността на лечебните заведения. Инспекторите също така се самосезирали и във връзка с публикувани в медиите сигнали и изнесени твърдения на пациенти за случаи на нарушаване изискванията на Закона за лечебните заведения при оказване на медицински услуги и тяхното заплащане, допълват оттам.

Става дума за случай от Златни пясъци - във Фейсбук се появи фактура за платени 530 лв. за промивка на ухо на 19-годишно момче от ЮАР. Фактурата е издадена от медицински център "Рефлекс" и в нея е описано надлежно как е формирана цената: "преглед на лекар нощен - 170 лв., изписване на рецепта - 40 лв., промивка на ухо - 2 по 75 лв. = 150 лв., отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана -100 лв., апликация на лекарствено средство в ушния канал - 20 лв., и консумативи на стойност 50 лв.".

Медицинският център "Рефлекс" не работи със здравната каса и оттам твърдят, че момчето е било подробно запознато с условията и ценоразписа, който бил разлепен на видно място, на входа ясно пишело на три езика, че центърът работи срещу заплащане, с което вероятно са спазени и изискванията на Закона за лечебните заведения. Затова според тях няма нарушение, след като са издадени фактура и касов бон. Законът нито задължава лечебните заведения да сключват договори със здравната каса, нито им налага ограничения при формирането на цените извън здравното осигуряване.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?