facebook
twitter

България

Върховният съд излъчи в YouTube дело срещу прокурор

621

Върховният касационен съд излъчи в канала си в YouTube делото срещу прокурорката от Добрич Румяна Желева. Така съдът компенсира наложените от Висшия съдебен съвет ограничения за достъп на публика до съдебните зали. Делото беше излъчено с картина и звук, за да "бъде постигнато в максимална степен при наложените ограничения изпълнение на конституционния принцип за публичност при разглеждането на делата".

Излъчването става със съгласието на съдебния състав и на страните по делото. Излъчване ще има и по други дела от обществен интерес, стига страните и съдиите да нямат против, обясниха от съда. След края на заседанието и след заличаването на личните данни, в рамките на деня, ще бъде публикуван и протоколът, обещават от съда.

Преди година Желева бе осъдена на 6 месеца пробация за лъжесвидетелстване от Специализирания наказателен съд. Тя бе оправдана по обвинението, че е използвала служебното си положение, за да спаси съпруга си от полицейска проверка на пътя. Втората инстанция увеличи срока на пробацията на година и половина. Прокуратурата е съгласна с присъдата. Делото е във върховния съд по жалба на прокурорката, която иска или процесът да бъде върнат за разглеждане от друг състав на апелативния съд, или да бъде оправдана, или наказанието й да бъде намалено.

Тази седмица и в Апелативния спецсъд предстои дело от обществен интерес - срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Преди дни "Сега" прати официални въпроси до съда как ще бъде осигурено публичното гледане на този процес. Отговор обаче няма. На първа инстанция Иванчева беше осъдена на 20 години затвор.
 

 

Все още няма коментари

Още

И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник"

03.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5180 9
Прокурорски син получи година и половина условно за две жертви на пътя

20.07.2020

5299 33
И YouTube ще конкурира TikTok

16.07.2020

144

Влез или се регистрирай за да коментираш