Quantcast
Външното министерство се хвали, че е адвокат на Ердоган | СЕГА
facebook
twitter

България

Външното министерство се хвали, че е адвокат на Ердоган

343
 Снимка: Архив
Захариева отчете, че министерството й е сериозен фактор в голямата европейска политика.

Министерството на външните работи не се поколеба да отчете заслуги за европейската политика по време на европредседателството. 

В публикувания му отчет се казва, че благодарение на София е бил запазен „без промяна статутът на Турция като кандидат и стратегически партньор на ЕС“. Особено важно било, че били преодолени „всички резерви“, които имали някои страни, по текста на Заключенията на Съвета на ЕС по политиката на разширяване. Докладът твърди, че само благодарение на българското председателство бил постигнат „взаимен конструктивен ангажимент“ между ЕС и Анкара.

Всъщност в момента отношенията на Турция с ЕС клонят към точката на замръзване, а Ердоган вече иска да прави референдум за бъдещото членство на страната в ЕС, който като нищо може да се окаже отрицателен. Дипломатите пропускат и факта, че правителството на Бойко Борисов е единственото в ЕС, което безотказно предава на турските власти, при това в разрез със закона, преследваните от авторитарния режим на Ердоган. 

Външният министър Екатерина Захариева отчита като голям успех и срещата между лидерите на ЕС и на Западните Балкани на 17 май в София. Тя била поставила региона „на водещо място в дневния ред на ЕС“. Дипломатите се хвалят с решението за започване на предприсъединителни преговори за членство в ЕС с Македония и Албания през юни 2019 г. 

В отчета се подчертава, че българското председателство е изготвило първото заявление от името на страните членки по случая „Скрипал“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Тази позиция е послужила като основа на последващите общи позиции на ЕС в Ню Йорк, Виена и Женева.

Като „специално предизвикателство“ се определя задействането на процедурата за нарушение на принципите на върховенството на закона срещу Полша. От МВнР провели „тиха дипломация“ за насърчаване на диалога между ЕС и Полша.

Още

Турция изненадващо поиска да купи десетки F-16 от САЩ

09.10.2021

6146
Турция задържа 6-ма шпиони с руски паспорти

09.10.2021

3479
Радев: Скопие ще чуе „да“ за ЕС, когато спре възродителния процес

06.10.2021

Обновена

6551