Медия без
политическа реклама

ВАС рестартира делото за конфликт на интереси на Ал. Манолев

КПКОНПИ установи, че бившият зам.-министър е оказал влияние по проект за къща за гости

18 Февр. 2021
Александър Манолев
Илияна Димитрова
Александър Манолев

Върховният административен съд отмени решението на Административен съд София – град, с което беше потвърден конфликт на интереси
при бившия зам.-министър на икономиката и бивш член на УС на Държавен фонд „Земеделие“ Александър Манолев. Той подаде оставка след скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения.

В края на 2019 г. антикорупционната комисия КПКОНПИ откри конфликт на интереси при Манолев, като констатира, че в качеството си на зам.-министър е оказвал влияние за отпускане на финансова помощ по проект за нова къща за гости край Сандански. Прокуратурата пък твърди, че Манолев е действал с подставено лице за въпросния имот  - формално получател на средствата е фирма на Ана Димитрова,  дъщеря на детегледачката на сем. Манолеви. За къщата са отпуснати 391 160 лв. Освен това стана известно, че Димитрова е представяла неверни документи, че е земеделски производител, за да ползва европомощите.

Тричленен състав на ВАС обаче приема, че първоинстанционният съд не е преценил всички доказателства по делото и доводите на страните. "В мотивите на съдебното решение първоинстанционният съд следва да изложи фактите и обстоятелствата, които е приел за установени въз основа на преценката на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и по вътрешно убеждение. Съобразно приетите за установени обстоятелства, съдът следва да квалифицира фактите и да направи съответните правни изводи, които също следва да бъдат изложени в мотивите на решението. В настоящия случай това не е сторено и съставлява нарушение на съдопроизводствените правила", пише в решението на ВАС.

„Бланкетното посочване, че Манолев е „имал възможност за оказване на влияние, което се доказвало от последващите действия на контролните органи“, приповтаря дословно мотивите на административния орган (КПКОНПИ) и не съставлява собствен извод от фактическа и правна страна на съда, а отделно от това предвид изложеното по-горе не става ясно и кои точно са тези „всички възможности за упражняване на влияние върху структурни звена в ДФ“Земеделие“ и в частност спрямо Регионалния технически инспекторат при Областна Дирекция –Благоевград на ДФ“Земеделие“ от страна на Манолев", се отбелязва още в решението на върховните съдии.

"Сега" припомня, че в изтеклите през лятото записи с гласа на Бойко Борисов се чува премиерът да обсъжда темата за къщите за гости и в частност Александър Манолев.  "Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те", казва гласът. Междувременно Манолев беше пратен на съд, а антикорупционната комисия КПКОНПИ излезе с решение, че той е в конфликт на интереси покрай къщата за гости и му наложи 10 хил. лв. глоба.

Прокуратурата се похвали, че само 5 месеца след началото на разследването предава на съд бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев - заради аферата с къщата за гости край Сандански, ползвана за лично имение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата