facebook
twitter

България

Училищен директор агитира за ГЕРБ и себе си в електронния дневник

Диян Стаматов е кандидат за общински съветник в листата на Йорданка Фандъкова
1744
 Снимка: Архив

Вместо да пише оценки и отзиви за учениците в електронния дневник shkolo, директорът на 119 СУ "М. Арнаудов" в София Диян Стаматов призовава родителите им да го подкрепят и да гласуват за него на изборите в неделя, алармираха във вторник шокирани родители. Стаматов, който бе зам.-министър на образованието в предишния кабинет "Борисов", е кандидат за общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ "по личната покана на Йорданка Фандъкова", както пише самият той в съобщението си на училищната платформа.

"Обръщам се към вас с личната молба, ако прецените за разумно и правилно, да ме подкрепите", се казва в посланието на Стаматов, като дори посочва номерата на неговата бюлетина и на преференцията. Той вярвал, че в новото си поприще ще бъде по-полезен на училището и на образователната система в район "Изгрев". В обръщението си Стаматов, който повече от 10 години ръководи едно от най-големите училища в София, припомня нескромно свършеното - "създадохме правила и ценности, подобрихме видимо материалната база, направихме редица нововъведения в образователния процес".  

Агитацията на Стаматов буквално взриви Фейсбук. Там множество родители и граждани изразиха възмущението си от постъпката му. Мненията им варираха от това, че подобна предизборна проява е "незаконна", "неморална", "ужасна и грозна" и че Стаматов трябва да бъде наказан от Централната избирателна комисия (ЦИК) или от общинската (ОИК), както и от инспектората по образование. Чуха се и призиви "Вън политиката и политиците от училището" и за уволнението на Стаматов. 

Самият той отчете пред "Сега" като грешка, че в съобщението си до родителите е посочил номера на бюлетината и преференцията, с която участва в изборната надпревара. С него той възнамерявал основно да ги информира за кандидатирането си за общински съветник. "Според мен това не е пропаганда, никого не агитирам, никого не насилвам, а просто информирам. Дори съм се извинил, че за пръв път от 15 г. съм се обърнал за тяхната подкрепа", допълни той.

Всъщност родители на ученици от 119 СУ са се обадили в ЦИК, за да я сезират за случая. Служител на комисията ги е посъветвал да изпратят жалба, която ще бъде разгледана и на по-късен етап ще бъде взето решение. Председателят на ЦИК Стефка Стоева коментира пред "Сега", че подобен сигнал не е постъпвал до вторник следобед и не е бил разглеждан. "От вас научавам за случилото се. Не сме разглеждали такава жалба. Заседаваме постоянно и взимаме решение по различни казуси", посочи Стоева, като подчерта, че анонимни жалби не се разглеждат.    

В късния следобед съобщението на Стаматов бе изтрито от електронния дневник на училището.

ЗАКОНЪТ

Изборният кодекс постановява, че не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кристалина Георгиева: България не трябва да изостава от екополитиките

26.01.2020

1414 19
Сърбия арестува шефа на железниците с подкуп

11.01.2020

1462 4
Директорът на гимназията в Ихтиман е с повдигнато обвинение за подкуп

30.12.2019

357

Коментари

Хулиган

А защо не допуснем, че гербаджииге са го накарали да агитира, пък ако мине номера.

В София всеки втори магазин или капанче са окичени с пакати за кандидатите на управляващата клика.

Няма начин да не го правят доброволно.

Едно време имаше - Обектът се охранява от СИК.

Сега се охранява от ГерП...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/15/mashinn...

JollyRoger's

Гербераст за пример! ???

Mitnicharъ

Просто не мога да повярвам подобно нещо за Диян Стаматов, той има висока репутация и като директор, и като зам.министър и министър!

sega_reader

Ще дойде ден, в който всички гербери по списък ще бъдат уволнени, нихната мама неизтребима и ненаядена.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Предишното разследване на Диян Стаматов беше заради нарушаване на Конституцията, закона и наредби на МОН чрез издаване на заповед за преференциален прием на деца с родители от МОН, министерствата и Общината.

https://news.bg/crime/sadat-spira-diskriminatsiyat...

 

Напълнил е училището с гербаджийски отроци и деца на богаташи и проминенти. Децата са невинни, но неизбежно възникват напрежения между привилегированите и обикновените деца. С фатални ерупции:

http://kriminalnidosieta.com/izvestni-slutchai/sof...

https://www.dnes.bg/sofia/2018/07/02/maikata-na-ub...

 

Диян Стаматов е председател на съюза на директорите на училища (за благозвучие: Съюз на работодателите в системата на образованието).

https://www.srsnpb.com/

 

Умее да се слага на силните за сметка на слабите. Прави го безскрупулно и със социодарвинистка убеденост. Прилага законите на джунглата по маймунски.

Само една от инициативите му:

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/08/06/uchitel...

Когато един ученик отсъства от училище, нарушава основното си право и задължение по закон. Той се превръща в един малолетен престъпник, защото не е там. Думата престъпник е силна, но до 16 години неговата роля не е да се разхожда и да върши други дейности, а да учи. Трябва да се разбере, че хора, които не са в училище, са потенциално опасни за цялата ни страна и те биха разклатили в бъдеще нашата национална сигурност.

Ролята на образованието е да предпазва от подобно въздействие. Според мен и Съюза на работодателите трябва да бъде създаден един добре работещ екип от поне трима души – педагог, без да е задължително това да бъде класният ръководител, т.нар. обществен възпитател от районното управление, който трябва да издирва децата, които не са в училище, трябва да има и социален служител. Последните двама отсъстват в екипната работа. Това е и причина за страха на много учители. Затова кварталният и полицията трябва да са на разположение, когато учениците ги няма.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/dijan-stamatov-ek...

И като си спомня, че 119-о беше първото училище по системата на Благовест Сендов -- Боян Пенков -- Розалина Новачкова... Беше светъл лъч. Помръкнал не на последно място заради саботажа на учителите и копнежа на родителите по доброто старо соц безвремие. В 119-о Диян Стаматов беше в първите редици на това движение уж към утвърдената и с определени нелоши традиции система, за да въдвори Новото време на корупция и дехуманизация.

 

Като символ на цялата безрада сага: входът на 119-о е vis-a-vis с входа на артексовия асансьор на ЦЦ.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Който и каквото да го накарал да прави - нищо не го оправдава. Той е педагог и трябва да дава пример кое е редно и морално - и кое не е. Но, много е трудно да се устои на политическите изкушения.
Сармат
снимка на Сармат

Тук само се пъчите но  си избирате герп

имаше един  бахур  видяли са го нощно време да пази стълбовете с плакати на герп...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×