Quantcast
Св.Синод: На Велики петък да не се докосва светата Плащаница | СЕГА
facebook
twitter

България

Св.Синод: На Велики петък да не се докосва светата Плащаница

Българската православна църква ще допуска в църквите само хора с маски
606
 Илияна Кирилова

Във връзка с предстоящия вдругиден Велики петък Светият синод на Българската православна църква пусна Окръжно писмо относно това как да се извършва богослужението. Ето какво гласи то: 

"Св. Синод на БПЦ отново напомня и призовава своите верни чеда в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус - COVID-19, като почтително и настоятелно Ви молим да се съобразите с предходните предписания на Св. Синод и във връзка с предстоящия Велики петък, разпореждаме:

Поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и по̀ясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащаница.

Напомняме също, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава."

 

Още

Доростолският митрополит Амвросий почина, заразен с коронавирус

18.08.2020

3454
Патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница

17.04.2020

623
Вярата като оръжие за масово заразяване