Медия без
политическа реклама

Строителят на "Хемус" си назначи ГБС, "Агромах" и ПСТ за помощници

Държавната фирма "Автомагистрали" е подписала рамкови споразумения с осем големи компании точно преди да получи 1.3 млрд. лева от бюджета

13 Февр. 2019
Регионалният министър Петя Аврамова бе принудена да оповести предварителните договори за строителството на магистрала "Хемус".
Илияна Кирилова
Регионалният министър Петя Аврамова бе принудена да оповести предварителните договори за строителството на магистрала "Хемус".

Притиснати от опозицията и медиите, управляващите започнаха да процеждат информация, която разкрива схемата за бъдещото строителство на магистрала "Хемус". По Коледа правителството изненадващо възложи на държавното предприятие "Автомагистрали" да изгради следващите 134 км от аутобана, като за целта му отпусна 1.35 млрд. лева. Тъй като държавната фирма няма достатъчно опит, техника и хора, веднага избуяха съмнения, че тя ще е основно диспечер на средствата, а в усвояването на милиардната сума ще се включат "обичайните заподозрени" - големите строителни компании, които са "абонирани" за едрите обществени поръчки.

Подозренията вече се потвърждават. Във вторник МРРБ разпространи справка за договорите, сключвани напоследък от "Автомагистрали", подготвена по искане на БСП. Оказва се, че точно преди да получи задачата да строи магистралната отсечка с рекорден бюджет, държавното предприятие е сключило поредица договори с осем големи и известни компании - "ПСТ Груп", "ГБС Инфраструктурно строителство", "Геострой", "Грома холд" (новото име на "Агромах"), "Галчев инженеринг", "Пътища и мостове", "Инфрастроежи"  и "Инжстройинженеринг". С всяка от тези фирми през ноември са подписани три типа договори - рамков контракт "за изпълнение на различни видове дейности", договор за наем на техника и договор за доставка на строителни материали. "Рамките" са със сериозен срок - до ноември 2021 година.

Неотдавна в отговор на предишно питане от Георги Свиленски (БСП) министър Аврамова обяви, че "Автомагистрали" няма сключени нито договори с подизпълнители, нито "нарочни рамкови споразумения" за "Хемус". Договорите с по-горе изброените фирми наистина не са нито подизпълнителски, нито "нарочни" споразумения, те са от "отворен тип" - за "различни видове дейности". Какво точно пише в тях, публиката едва ли ще разбере. Министър Аврамова вчера обяви, че само народен представител може да получи достъп до документите, но трябва да опазва търговската тайна.

Целта на цялата схема с участието на "Автомагистрали" е да се избегнат прозрачните обществени поръчки. Законът допуска държавно ведомство директно на възложи определени дейности на фирма, на която е принципал, но тогава натоварената фирма няма право да разчита на подизпълнители.  Вероятно затова вместо с подизпълнители "Автомагистрали" подписва рамкови споразумения и договори за доставки и за наемане. И може да се окаже, че в строителството на 134 км от "Хемус" и в усвояването на 1.35 млрд. лева ще участват няколко основни играча, без нито един от тях да се е състезавал в търг или конкурс.

ОТПОР

"Нямаме претенции към фирмите, виновни са системата и държавата, която заобикаля обществените поръчки", коментира на нарочен брифинг депутатът от БСП Кирил Добрев. Колегата му Георги Свиленски посочи, че социалистите очакват отговор на въпроса каква е компетентността на държавната фирма и способността й да реализира този проект, стартирайки три или четири копки едновременно. „Продължаваме да следим процесите и проблемите с „Хемус“ и със „Струма“. Преди известно време ви запознахме с нашите притеснения относно бъдещото намерение на правителството, предоставяйки 1.3 млрд. лв. на „Автомагистрали“, те да бъдат по същия бърз начин предоставени на други субекти за извършването на строителството на АМ „Хемус“. Разбрахме, че „Автомагистрали“ има 20 строителни машини, 107 броя специализирана техника, 25 инженери, експерти, одитори, счетоводители и юристи. Необходими са им 700 работници, а те в момента имат 107. Направете си изводите към 20 декември, когато е сключен договорът, каква е била готовността на държавната фирма „Автомагистрали“ да построи този мащабен проект", коментира Свиленски.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата