facebook
twitter

България

Строителният надзор бута 17 къщи на телефонни измамници

166
 Снимка: Архив
От време на време общините и ДНСК кампанийно бутат незаконни къщи в страната.

Започва разрушаването на 17 незаконни строежа на телефонни измамници от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Една сграда вече е бутната. Собствениците на други две къщи са обявили, че сами ще ги разрушат. Това става ясно от съобщение на Специализираната прокуратура от понеделник.

До тази крайна мярка се е стигнало, след като спецпрокуратурата е възложила на ДНСК проверка на законността на 103 недвижими имота, които са собственост на 27 души, обвинени за участие в организирани престъпни група (ОПГ) за телефонни измами. Тези групи са били неутрализирани през изминалата година.

Проверените от държавния строителен контрол имоти са на територията на Горна Оряховица, Берковица, Левски и Ветово и в селата Ружинци и Арчар.

Освен издадените заповеди за разрушаването на 17-те обекта за други 20 тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини.

Наложена е и забрана за ползване на 5 обекта. 23 от останалите проверени сгради са в категорията на т. нар. търпими строежи (незаконни, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване), други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост, посочват от прокуратурата.

Заварените строежи пък са 9, проверени са и 3 обекта, които могат да бъдат премествани, като 1 от тях е с документи, а два са незаконни и са в процедура на издаване на заповед за премахване. Образувани са 11 административни наказателни производства срещу "виновните длъжностни лица" от общинската администрация, които не са изпълнили задълженията си.

Миналата седмица от спецпрокуратурата се похвалиха, че са предали на съд девет души за участие в ОПГ за телефонни измами в Горна Оряховица, нанесла за 2 г. вреди на стойност над 1 млн. лв. "Ужилените" от групата били предимно възрастни хора от страната, а обажданията - предимно от Румъния. Целта им била разговорите да бъдат засечени по-трудно от полицията.

Участниците в групата бяха задържани през пролетта в Горна Оряховица, София и Букурещ по време на общи действия между спецпрокуратурата, националната полиция, ОДМВР-Велико Търново и румънските полицейски и съдебни органи.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Банките затягат условията за отпускане на ипотеки

08.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

3653 6
Партия пусна сигнал в спецпрокуратурата срещу Гешев

29.01.2020

31840 39
КПКОНПИ поиска отнемане на имущество на бивш зам.-министър

29.01.2020

Обновена

2868 1

Коментари

Панцир С
снимка на Панцир С

Не щото са строени с крадени пари а щото не били законни...а вСофия ?

Влез или се регистрирай за да коментираш