Quantcast
Строежът на новата детска болница е в задънена улица | СЕГА
facebook
twitter

България

Строежът на новата детска болница е в задънена улица

Тя или ще е незаконна, или ще чака 10 години, или ще се гради не както е поръчало МЗ
475
 Илияна Кирилова

Министерството на здравеопазването е минирало строежа на отдавна чаканата Национална детска болница, в която да се съберат под един покрив разпокъсаните сега в цяла София педиатрични специалности. Според обявения от ведомството търг сградата или ще е незаконна, или ще се забави дълги години, смятат от Камарата на архитектите в България. За да не стане това, те предлагат да се обяви нов търг с ново задание. 

Обявеният от МЗ търг е за изграждане на болница на мястото на недовършената сграда на педиатрията в двора на Александровска болница, вдигната през 1988 г. Той е за 94.5 млн. лв. с ДДС, за лечебно заведение с площ от 45 000 кв. м, с 2 основни корпуса на по 12 етажа, плюс още 6 на три и два сутерена и 350-400 легла. Това трябва да стане за 3 години. Оферти вече подадоха три консорциума, в които участват и "обичайните заподозрени" „Главболгарстрой“ и „Трейс Груп Холд“. Процедурата се обжалва от камарата на архитектите, като в понеделник ВАС трябва да гледа искането им за спиране на поръчката.

Според архитектите предметът на поръчката е незаконен, тъй като според общия устройствен план на София от 2009 г. на това място може да се строи до 20 м височина, а предвидената от МЗ сграда е висока 36 м. Така вместо 12 етажа болницата може да има максимум пет. Подробният устройствен план от 2011 г. пък указва, че сегашният груб строеж трябва да се събори. Това значи, че ако МЗ реши да строи болница там, трябва да се промени общият устройствен план на столицата, което може да отнеме години. Друг вариант е да се промени само подробният план, което е по-кратка процедура, но тогава ще остане ограничението за височината. Трети вариант е изобщо да не се спазят плановете. На дискусия, организирана от камарата, архитектите и представители на сегашната специализирана болница по педиатрия се обединиха около идеята, че най-добре е да се строи на същото място, но да се изградят няколко корпуса на по 5 етажа, така че да не се налага да се променя ОУП.

Архитектите смятат и че избраният вариант за реконструкция на строежа е по-скъп от това скелето да бъде съборено и на негово място да се изгради нова сграда. Новият собственик на бившата сграда на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе", която дори беше в по-добро състояние, реши, че му е по-евтино да я събори и изгражда нова, даде пример Петрана Бакалова, зам.-председател на камарата на архитектите.

Освен това обществената поръчка стъпва на протоколи за обследване на бетона и армировката, правени преди 12 години, т.е. диагноза се прави с данни от 2007 г., допълни Бакалова.

 

БЕЗОПАСНОСТ

Архитектите припомниха, че техническото задание за новата болница е непълно и това може да доведе до големи проблеми. Не е написано точно каква да е енергийната ефективност, така че болницата може да харчи двойно за ток, от което да се губят много пари. Допуска се за лечебно заведение с две 12-етажни тела и 390 легла да има само един авариен асансьор. Не е направен и транспортен анализ, т.е. новата болница ще е на място, което не може да поеме трафика към нея. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жалба в съда принуди ЦИК да изчака с офертите за машини за гласуване

01.12.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

425 4
Видеонаблюдението по границата с Турция ще глътне още 10 млн. лв.

21.11.2020

1607 6
София ударно увеличава видеонаблюдението за над 6 млн. лева

Коментари

Forza NATO

Изненада, изненада...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Хубава работа, ама гербава .....

Дежурния

Главната обжалвачка е деятелка на Да България и трупа публичен актив за второ номиниране на избираемо място за депутат. Обжалвачът в сянка преди дни провери доверието на софиянци, като кандидат за кмет.

И естествено става въпрос не за здравето на децата, а за едни пари.

Същите боклуци не си отварят устата за строящия се небостъргач на няколкостотин метра разстояние по въздушна линия.

Изобщо не съм привърженик на наредби-закони, но такива екземпляри упорито се стремят да доказват необходимостта им.

bobone

Отново предлагам като има такова "народно" недоволство да се замрази работата. Да не се прави нищо още поне 20 год. докато не дойде идеалното правителство и администрация. Най-правилно и най-добре от БСП. 

Както бонго казал гербава работа. Да се спира веднага. Има други мнооого по-добри. Като се появят да работят. 

6veik
снимка на 6veik
На следващите избори да се отговори с всенародно ходене за гъби. И докато берат гъби , недоволните да не забравят да попръжват лошата Корнела "Хубава сърнела - лоша корнела , хубава сърнела , лоша корнела "... ????
ЕСОФ

Детската национална многопрофилна болница има всички качества и права да бъде достроена. Но горният журналистически материал внушава обратното. Обаче, не е честно да се говори за архитектите най-общо - всъщност става дума за г-жа Бакалова от Пловдив и, разбира се - за градоустройчикът г-н Игнатов от Варна, доскорошен кандидат-кмет на София. Камарата на архитектите (КАБ) не е Съюзът на архитектите в България. Камарата просто прибира забележими суми за членски внос от архитектите, които имат право да проектират. В борбата против Националната педиатрия от страна на чиновници на КАБ, подкрепени от неквалифицирани и недобронамерени лица, се използват не само непрофесионални и неверни думи, но и преднамерено обидно принизяващи изрази, внушаващи предубеждение към висококвалифицираната работа на доказани в практиката автори и инвеститори на този обект. И конкретно: 1. Не е верно, че някой се е обединил около абсурдното допускане, че всичко построено досега трябвало да се разруши и изнесе и после да се построи наново, 2. Местоположението на т.нар детски клиники, избрано преди години въз основа на авторитетни градоустройствени разработки и на доказани в правотата си прогнози, не е в "двора на Александровска"(?), а е част от обемно-пространственото решение на тази територия, която има подчертано лечебен, научен и университетски характер, 3. Изграденият етап - груб строеж, е известен със своята перфектна комуникативност (идеален и за МОЛ, хотел и под. високолукративни обекти), и това е едно от тайните основания за апетитите към този строеж и този терен, 4. Стоманобетонната конструкция е изградена през 1994 година. Нейната устойчивост и носимоспособност нараства с течение на времето (земетресенията не нанесоха поражения върху готовата структура), 5. Сградата е широкоплощна и тя може да получи възможно най-доброто  усъвършенстване на първоначалното планово решение, включително допълнителни вертикални и хоризонтални връзки, както и тръбопроводна инфраструктура от общ и медицински характер в процеса на строителството. И т.н. Не е ясно защо в горния текст поне веднъж не е посочено име на проектант и реален строител. Не е ясно защо в лошите нападки на КАБ към извършената работа прозира едно крайно презрително и негативно отношение към факта на приемствеността, с която всяка професионална общност би се гордяла.Не е ясно и защо КАБ не прави най-естественото нещо като организация, макар и не голяма, на проектанти, и да подкрепи МЗдравеопазването в нелеката задача да осъществи важната цел и да дострои най-сетне Националната многопрофилна детска болница за обявените поносима стойност и в кратък срок.

Дежурния

Не е лошо да се отбележи, че архитектчето игнатов е председател, а не цар-самодържец на Камарата на архитектите, а каката от Пловдив е заместничка, не вицекралица. По административни въпроси могат да представляват КАБ, в рамките на правомощията си. По строителни въпроси са просто самозванци, злоупотребяващи с името на Камарата. Некомпетентни самозванци, дето имитират дейност преди изборите за нов управителен съвет. Кой иска да лапне терена и сградата на детската болница се шушука отдавна. Сега се появиха и машите негодници които да действат.

Влез или се регистрирай за да коментираш