Медия без
политическа реклама

Строежът на новата детска болница е в задънена улица

Тя или ще е незаконна, или ще чака 10 години, или ще се гради не както е поръчало МЗ

Илияна Кирилова

Министерството на здравеопазването е минирало строежа на отдавна чаканата Национална детска болница, в която да се съберат под един покрив разпокъсаните сега в цяла София педиатрични специалности. Според обявения от ведомството търг сградата или ще е незаконна, или ще се забави дълги години, смятат от Камарата на архитектите в България. За да не стане това, те предлагат да се обяви нов търг с ново задание. 

Обявеният от МЗ търг е за изграждане на болница на мястото на недовършената сграда на педиатрията в двора на Александровска болница, вдигната през 1988 г. Той е за 94.5 млн. лв. с ДДС, за лечебно заведение с площ от 45 000 кв. м, с 2 основни корпуса на по 12 етажа, плюс още 6 на три и два сутерена и 350-400 легла. Това трябва да стане за 3 години. Оферти вече подадоха три консорциума, в които участват и "обичайните заподозрени" „Главболгарстрой“ и „Трейс Груп Холд“. Процедурата се обжалва от камарата на архитектите, като в понеделник ВАС трябва да гледа искането им за спиране на поръчката.

Според архитектите предметът на поръчката е незаконен, тъй като според общия устройствен план на София от 2009 г. на това място може да се строи до 20 м височина, а предвидената от МЗ сграда е висока 36 м. Така вместо 12 етажа болницата може да има максимум пет. Подробният устройствен план от 2011 г. пък указва, че сегашният груб строеж трябва да се събори. Това значи, че ако МЗ реши да строи болница там, трябва да се промени общият устройствен план на столицата, което може да отнеме години. Друг вариант е да се промени само подробният план, което е по-кратка процедура, но тогава ще остане ограничението за височината. Трети вариант е изобщо да не се спазят плановете. На дискусия, организирана от камарата, архитектите и представители на сегашната специализирана болница по педиатрия се обединиха около идеята, че най-добре е да се строи на същото място, но да се изградят няколко корпуса на по 5 етажа, така че да не се налага да се променя ОУП.

Архитектите смятат и че избраният вариант за реконструкция на строежа е по-скъп от това скелето да бъде съборено и на негово място да се изгради нова сграда. Новият собственик на бившата сграда на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе", която дори беше в по-добро състояние, реши, че му е по-евтино да я събори и изгражда нова, даде пример Петрана Бакалова, зам.-председател на камарата на архитектите.

Освен това обществената поръчка стъпва на протоколи за обследване на бетона и армировката, правени преди 12 години, т.е. диагноза се прави с данни от 2007 г., допълни Бакалова.

 

БЕЗОПАСНОСТ

Архитектите припомниха, че техническото задание за новата болница е непълно и това може да доведе до големи проблеми. Не е написано точно каква да е енергийната ефективност, така че болницата може да харчи двойно за ток, от което да се губят много пари. Допуска се за лечебно заведение с две 12-етажни тела и 390 легла да има само един авариен асансьор. Не е направен и транспортен анализ, т.е. новата болница ще е на място, което не може да поеме трафика към нея. 

Още по темата