facebook
twitter

България

Спецслужбите арестуваха радикализиран ученик

Детето е жертва на интернет, твърди адвокатът му
345
Това са част от вещите, намерени при обиска в дома на 16-годишния ученик.

Радикализиран младеж от Пловдив беше задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата по подозрение, че готви атентат под вербовка на "Ислямска държава". В момента обаче 16-годишното момче е на свобода - съдът го е пуснал, защото е непълнолетен, и му е наложена мярка за неотклонение. Ученикът е българин и с него работят психолози, които се опитват да изяснят мотивите му.

"Момчето е избрало мишена в Пловдив, но не е известно още коя е тя. При обиските в дома му са открити различни компоненти на несглобена бомба. Установено е, че младежът е обект на вербовка на ИДИЛ", заяви зам. главният прокурор Иван Гешев. "Открити са самоделни взривни устройства. На първо място е т.нар. тръбна бомба и взривно устройство в процес на изготвяне, оставено в пластмаса с тегло 14.5 кг. Това вещество се е използвало в атентатите в Белгия и на "Сарафово". За справка: там използваното вещество е 2 кг", коментира Гешев. 

Намерено е и знаме на организацията и много книги. "Това дете е било обект на обработка може би година. В един момент е убеден за себе си, че трябва да приеме исляма", допълни още зам. главният прокурор. Момчето е от добро семейство, учи в елитно училище и досега не е влизало в полезрението на службите. Тийнейджърът е обвиняем към момента.

Разследването по случая продължава. От понеделник с момчето ще се занимават инспектори от детската педагогическа стая по разпореждане на съда. Прокуратурата обаче ще протестира това решение с мотива, че с ученика трябва да се работи в изолирана среда. Според адвоката на детето - Емил Велинов, обаче изолацията ще навреди на психиката му повече, отколкото ще му помогне. "Достатъчно е човек да осъзнае това, което е сторил, да се опита да го преодолее и да не се връща към него", каза той.

Родителите на арестуваното момче първи са забелязали обвързаността му с радикални идеологии и са сигнализирали службите, каза още Велинов пред Нова тв. "Бащата решава да се обърне към органите на държавата, за да му помогнат в ситуацията, защото и той не е човек, който би могъл да се справи сам. Всички деца какво казват - сърфирайки си из интернет, случайно попада на сайт, започва да си кореспондира с някакъв човек. Този човек малко по малко започва да му казва колко е добър, какво е добро, какво е лошо", обясни адвокатът. Той е категоричен, че 16-годишният ученик от Пловдив е "жертва на интернет".

"Не знам дали това са бомби. Те не представляват опасност. Те се продават свободно. Абсолютна жертва на интернет”, обобщи адвокат Велинов.

 

ЕКСПЕРТИ

Това е първият случай на вербуване на етнически българин, припомни пред Нова телевизия арабистът Владимир Чуков. "Този случай показа, че ние не сме бяло петно на картата", каза той. "В случая за радикализирането на момчето трябва да се търсят две причини – училището, което обаче не мисля, че е причината, и семейството – втората причина. Мисля, че ясно трябва да се попита семейството защо е стигнало до подобно състояние. Очевидно е имало нещо, което го е тормозело и го е сложило да живее в свят, който не е неговият. Бащата трябва да обясни защо този вербовчик е по-авторитетен от него за сина му. Това вече е работа на учените”, заяви Чуков.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокурорската колегия претупа доклада за качествата на Гешев
ДАНС разпитва над 2 часа ръководството на БНР

14.09.2019

3302 18
Асоциацията на прокурорите: Искаме Иван Гешев за главен

14.09.2019

1602 36

Коментари

Васик

Детето е жертва на амбициите на куцо и сакато да се показват по телевизията. Доказателствата за готвен атентат - детето е чело много книги. Това е в държавата на Винету, все пак.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×