Quantcast

Медия без
политическа реклама

Синдиците на КТБ влязоха в съдебен спор с комисията за личните данни

Фалиралият трезор отказва да изпълни предписание на БНБ

Илияна Кирилова

Комисията за защита на личните данни влезе в съдебен спор със синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка. Причината е, че КЗЛД е издала задължително предписание на КТБ, което те обжалват в Административен съд София-град, обясни пред "Сега" председателят на комисията Венцислав Караджов.

Спорът е пореден от жалба на адвокат, който твърди, че личните му данни се използват неправомерно от банката. Името му е било вписано в регистър с лицата, които имат задължения към КТБ след обявяването ѝ в несъстоятелност. Юристът обаче отрича да има неизплатен дълг и се обръща към съда, който потвърждава, че всички негови задължения са изплатени.

Дори Българската народна банка излиза с предписание към синдиците на КТБ да заличат от списъка с длъжници личните данни на адвоката. Това обаче не се случва, поради което засегнатото лице се обръща към Комисията за защита на личните данни. Ако действията на синдиците действително са нарушили закона, КТБ може да получи глоба до 20 000 лв.

В административния съд в София КЗЛД води дело и срещу Националната агенция по приходите, която обжалва наложената глоба след теча на данни, който засегана над 5 млн. български граждани и фирми. Към момента няма съществено развитие по този съдебен казус, тъй като процесуалните срокове са прекратени заради извънредното положение. Приходната агенция беше глобена с 5,1 млн. лв. след пробив в информационните масиви на ведомството.

 

ДЕЛОТО "КТБ"

След обяването на Корпоративна търговска банка в несъстоятелност през 2014 г. към наказателна отговорност бяха привлечени 18 човека, сред които и бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Обвинителният акт, писан от главния прокурор Иван Гешев, е в хиляди томове. Делото започна през февруари 2019 г., а до момента още не е приключил разпитът дори на първия свидетел - бившият счетоводител и дясна ръка на Василев Бисер Лазов. Процесът вероятно ще продължи с години.

Още по темата