Quantcast
Швейцария е отказала да запорира имущество на Цветан Василев | СЕГА
facebook
twitter

България

Швейцария е отказала да запорира имущество на Цветан Василев

Антикорупционната комисия харчи десетки хиляди само за "канцеларски услуги" по случая "КТБ"
3 987
 Снимка: Архив
Тъй като Пламен Георгиев е в отпуск заради скандали с апартамента му, решението за предоставяне на информация е подписано от заместника му Антон Славчев.

Над 20 хил. лв. е платила антикорупционната комисия за принтиране и за преводи в производството по конфискация срещу бившия банкер Цветан Василев. Това стана ясно от данните, предоставени на "Сега" едва след като вестникът спечели дело срещу КПКОНПИ за достъп до информация. 

От отговорите на КПКОНПИ се разбира още, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Василев там, но втората инстанция е отменила това решение. Разноските по съдебното производство в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лв., изчисляват от комисията. От отговорите им става ясно, че няма други държави, където са водили дела за блокиране на имущество на Василев.

През 2015 г. бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му - дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 имота в София, 5 имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е наложен и запор на имот в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите.

"Сега" потърси информацията за разходите по делото, след като при внасянето на иска за конфискация в съда шефът на комисията Плавен Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обясни той. Първоначално Георгиев отказа информацията с абсурдните мотиви, че това е служебна и търговска тайна. Две съдебни инстанции обаче разбиха аргументите му на пух и прах. Решението за предоставяне на данните е с дата 19 юни, но бе получено по имейл на 24 юни едва след публикацията, че комисията не изпълнява съдебното решение.

Само принтирането на документите е струвало на данъкоплатците 13 500 лв., сочи разбивката. За преводите от гръцки, английски, френски и руски са платени 6516 лв. Разходите за пратки до Швейцария и Гърция са 2241 лв.

 

ПРОЦЕСЪТ

Процесът за конфискация срещу Василев, съпругата му, дъщеря му и 24 свързани с него фирми, част от тях офшорни, беше образуван в Софийския градски съд през март 2016 г. Искът срещу тях е за 2.2 млрд. лв. 2 години делото не можеше да тръгне, защото по него се разменяха книжа. След това в началото на 2018 г. съдът го спря, за да поиска тълкуване по казуса от Съда на ЕС в Люксембург. Отговор все още няма и делото стои на трупчета.

Още

КПКОНПИ иска почти милион лева от обвиняем за "НАПЛийкс"
КПКОНПИ взе антинаграда за достъп до информация заради Слави Трифонов

28.09.2022

8105
Чистачът на политическата мафия вече е неудобен играч