Медия без
политическа реклама

Сарафов води конференция с Кьовеши и украинския главен прокурор

29 Май 2024
Сарафов с Лаура Кьовеши и Теодора Георгиева, която е българският представител в Европейската прокуратура.
ПРБ - пресцентър
Сарафов с Лаура Кьовеши и Теодора Георгиева, която е българският представител в Европейската прокуратура.

И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов похвали европейския главен прокурор Лаура Кьовеши по време на международен прокурорски форум в Люксембург. Ръководената от Кьовеши прокуратурата не може да се похвали с особени успехи в България. Но Сарафов изтъкнал ролята ѝ като европейски главен прокурор, която "обединява и олицетворява изграждането на интегритета на всички ангажирани с противодействието на престъпленията против финансовите интереси на ЕС на наднационално ниво".

Сарафов е бил модератор на един от панелите във форума, посветен на предизвикателствата в борбата с измамите в ЕС и сътрудничеството с държавите членки на общността и трети страни, хвалят го от пресцентъра му. Сред участниците в този панел са Кьовеши и главният прокурор на Украйна Андрий Костин, който се включил чрез видеоконферентна връзка.

През 2023 г. европейската прокуратура не постигна нито една присъда в България, се видя от годишния доклад на институцията. За миналата година също така върху никакво имущество не са били наложени обезпечителни мерки - възбрани и запори, по искане на европейската прокуратура в България. 

Делегациите на Мрежата на прокурорите и еквивалентните институции към върховните съдилища на държавите от ЕС - NADAL са посетили и Европейската прокуратура, чието седалище също е в Люксембург, информира пресслужбата на държавното обвинение. Там Сарафов разговарял и с българския представител в институцията Теодора Георгиева. Георгиева се спряга като възможен конкурент на Сарафов за титулярното място на главен прокурор. Изобщо не е ясно обаче кога би била процедурата за избор на титуляр. Тъй като тепърва трябва да бъдат приети промени в съдебния закон, уреждащи реформата, направена с промените в Конституцията. След това ще се избира нов Висш прокурорски съвет, който ще трябва да избере и следващия главен прокурор. Сарафов заема временно поста от почти година, след като на 12 юни м.г. Иван Гешев беше уволнен за уронване престижа на съдебната власт.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата