facebook
twitter

България

Рокадите в общинската икономика на София започват от ЦГМ

Засега обаче смените не обещават и нов стил на управление
532
Румяна Милова става временен шеф на Центъра за градска мобилност.

В общинската икономика на София идва нова вълна ръководители, макар че към момента това не обещава и нов стил на управление. Вчера Столичният общински съвет направи първа смяна в контролираните от него дружества. Досегашният изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров, който през октомври стана общински съветник от ГЕРБ, бе сменен временно от Румяна Милова, която ръководеше центъра по времето на предизборната кампания. Досега тя бе шеф на дирекция „Паркиране и гаражи“ в ЦГМ. Нейните функции пък се поемат от заместника й Александър Георгиев. Милова ще ръководи дружеството до избора на нов съвет на директорите на ЦГМ, който ще бъде определен от СОС след конкурс. Очакванията са такъв да бъде обявен до края на годината поради изтичане на мандата на действащия УС. След това новият борд ще реши кой от членовете му да го ръководи оперативно.

През 2016 г. Милова отново бе шеф на ЦГМ, а през последните 3 г. е и член на съвета на директорите му. Центърът е едно от най-скандалните общински дружества, около които постоянно има съмнения за непрозрачни обществени поръчки. През т.г. „Сега“ публикува редица материали за скандални практики в дружеството, с които свързани фирми печелят милиони. При обсъжданията пък независимият съветник Борис Бонев припомни и одит на Сметната палата за периода 2014-1016 г., който също откри фрапиращи нарушения - нелегитимни пълномощници, от които не може да се търси отговорност за щети, неиздължени плащания към "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт" и "Метрополитен", счетоводни неточности за десетки милиони, липса на контрол върху операторите в градския транспорт, немотивирано поскъпване на билета и т.н. В доклада си държавните одитори направиха ред предписания, които сега Бонев настоява най-сетне да бъдат изпълнени. Те трябваше да сложат ред във финансите на дружеството, включително и във взаимоотношенията му с операторите и с общината, да въведат повече контрол, да преструктурират звената и т.н. Центърът се е превърнал в символ на институция, която работи против интересите на софиянци.

Конкурси за нови ръководства ще има и в други столични дружества. Вече са изтекли или са пред изтичане 3-годишните мандати на шефовете на общинските пазари, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“, „Софийски имоти“ и „Спортна София“. Ще се търси нов шеф и на Столичната общинска агенция за приватизация, след като кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще привлече директора й Владимир Данаилов за заместник-кмет с ресор „Дигитализация и инвестиции“.

 

Натиск

За незабавна оставка на надзорния съвет на „Топлофикация-София“ призоваха от "Демократична България". Като мотив съветниците от коалицията припомниха, че финансовите резултати на дружеството се влошават постоянно, а надзорът и управителният му съвет са отговорни за "трупащите се планини от дългове". Затова трябва бързо да се привлече външен контрольор, който да провери защо парното трупа задължения, и да се намери външен мениджър, който да осигури инвестиции. От "Демократична България" настояват още дружеството да развие собствен капацитет за търговия с тока, който произвежда, а не това да става през специализирана фирма. В момента "Топлофикация" има договор за услугата с "Гранд енерджи дистрибюшън", която се свързва с Христо Ковачки. В същото време в надзорния съвет на компанията е бивш кадър на Ковачки - Валентин Терзийски, а доскоро друг, свързван с него, беше изпълнителен директор - Кремен Георгиев.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Платеното паркиране в София може да обхване и "Младост"
Зелената зона в София стига до "Слатина"

23.12.2019

2867 6
ГЕРБ оправдаха скандални назначения в София с нов закон

Коментари

Хулиган

В момента "Топлофикация" има договор за услугата с "Гранд енерджи дистрибюшън", която се свързва с Христо Ковачки.

И сигурно са пропуснали да питат кметицата.

Тя в никакъв случай не би разрешила.

И не би позволила да ограбват това възпитано и кротко население...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/10/kak-vka...

 

Влез или се регистрирай за да коментираш