Медия без
политическа реклама

Прокуратурата внесе в съда 140 тома по руската шпионска афера

18 Ноем. 2021
Кадър от филмчето на прокуратурата за аферата, на който обвинението твърди, че се вижда как съпругата на Резидента посещава руското посолство в София.
скрийншот от видео на прокуратурата
Кадър от филмчето на прокуратурата за аферата, на който обвинението твърди, че се вижда как съпругата на Резидента посещава руското посолство в София.

Военната прокуратура внесе в съда делото за шпионство, което стартира през март. "На съд са предадени шест лица за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение", информира прокуратурата, без да назовава обвиняемите, или държавата, за която твърди, че са шпионирали. Прилага обаче видеоклипа си от март, от който се разбира, че става дума за руската шпионска афера с "резидента".

Бившият шеф във военното разузнаване Иван Илиев, станал известен като "резидента" от шпионския скандал, е сочен от прокуратурата за ръководител на организирана група, която е събирала класифицирана информация с цел да бъде предоставена на руската държава срещу заплащане. Освен Илиев към наказателната отговорност са привлечени неговата съпруга, бивш негов подчинен и настоящ шеф на секретното деловодство на българския парламент, зам-.директор на бюджетната дирекция на Министерство на отбраната, както и двама действащи служители на служба "Военно разузнаване".

Заради скандала България обяви един руски дипломат за персона нон грата. В отговор Русия изгони двама български дипломати.

Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам", "случай без аналог", история, която може да се сравни само с разкриването на  т. нар. Петорка от Кеймбридж" .

Съобщението обяснява, че като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.

"Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност", обяснява прокуратурата.

Събраните доказателства били в 140 тома. Разпитани са 70 свидетели. Направени са компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и други експертизи.

Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение "задържане под стража" - 75-годишният Илиев, съпругата му Галина, както и още трима души, а един е пуснат под гаранция.

Бившият шеф във военното разузнаване Иван Илиев, станал известен като "резидента" в разследването срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия, остава в ареста, съобщава БНТ.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото, на което да прецени дали може да му даде ход, или трябва да го върне на прокуратурата за отстраняване на пропуски.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

руски шпиони

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?