facebook
twitter

България

Пореден престъпник осъди Министерството на правосъдието

235
Илияна Кирилова

Министерството на правосъдието е осъдено от убиец да плати 7823 лв. заради действия на държавен съдебен изпълнител. То обаче настоява служителят да покрие причинените вреди, става ясно от решение на Софийския градски съд.

Х.Х. е бил осъден на доживотен затвор без право на замяна през 2000 г. за грабеж и убийство. Той и другият подсъдим трябвало да платят на родителите на жертвата общо 20 000 лв. Принудителното изпълнение обаче е започнало едва след като през 2014 г. изтекла давността. 

През март 2015 г. Х.Х. е осъдил държавата в Страсбург заради лошите условия в затвора и наблюдението на кореспонденцията му. Били му присъдени 4000 евро обезщетение. Парите обаче не влезли по сметката му, защото съдебният изпълнител наложил запор. Част от сумата била преведена на Окръжния съд в Търговище за разноски, а останалата част отишла при семейството на убития. Когато разбрал, затворникът завел дело срещу Министерството на правосъдието - работодател на държавния съдебен изпълнител.

"Съдебният изпълнител не е имал основание да извършва изпълнителни действия по прекратеното дело", смята Софийският градски съд. Свидетелите разказали колко щастлив е бил ищецът след решението на Страсбург и колко се е отчаял, когато е разбрал, че няма да получи парите, изгубил вяра в справедливостта. Все пак съдът е отхвърлил иска му за над 192 хил. лв. обезщетение и е оценил страданията му само на 2000 лв. За сметка на министерството са и разходите за адвоката на държавния съдебен изпълнител - 5530 лв.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът в Страсбург подкрепи Италия да не приема кораб с мигранти

27.06.2019

174
Пеевски и на Марс да живее, пак може да е кандидат-евродепутат

10.05.2019

Людмил Илиев

4163 18
ГЕРБ подкрепи патриотите за разширяването на неизбежната отбрана

09.05.2019

Людмил Илиев

1521 20

Коментари

Krasimir Ivanov
снимка на Krasimir Ivanov

През март 2015 г. Х.Х. е осъдил държавата в Страсбург заради лошите условия в затвора и наблюдението на кореспонденцията му. Били му присъдени 4000 евро обезщетение.

Тез 4000 евро не трябва ли Мамата на нацията да ги плаща - д@@ба и мамата й.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×