Медия без
политическа реклама

Пламен Георгиев ще разчисти барбекюто преди Валенсия

Новият генерален консул ще взима 3300 евро месечно, твърди испанско издание

08 Окт. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Преди да замине като генерален консул във Валенсия, Пламен Георгиев ще събори прословутото си барбекю от огромната си тераса от 187 кв. м към тризонета в София. Това ще се случи, тъй като Георгиев е оттеглил жалбата си срещу заповедта на кмета на столичния район "Слатина" за принудителното премахване на двата навеса на нея, единият от които е именно барбекюто. 

Бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), който си тръгна от поста точно заради "Терасагейт", е подал в понеделник молба до Административния съд-София, с която оттегля жалбата си, съобщи "24 часа". В края на септември стана ясно, че Георгиев е обжалвал заповедта, според която общо 56 кв. м навеси са незаконни и трябва да бъдат разрушени. Според изданието оттеглянето на жалбата става по настояване на премиера Борисов, който поставил това като условие Георгиев да замине за Испания.

Пламен Георгиев бе назначен тихомълком за консул от кабинета през лятото. Борисов не е словоохотлив по темата, а самият Георгиев, потърсен от в. "Сега", не отговори на мобилния си телефон. Ясно е обаче, че той не е желан от българите в Испания, които още при назначаването му започнаха петиция срещу него, която е подкрепена вече от хиляди. Това припомня и в своя статия, озаглавена "Българската общност се надига срещу Пламен Георгиев: Има съмнително минало", испанското издание "Ел Конфиденсиал". 

"Стотици българи в Испания се бунтуват срещу назначението за генерален консул на Пламен Георгиев, разследван в страната си за т. нар. Апартаментгейт", пише испанската медия. В статията се казва още, че консулската заплата на Георгиев ще е около 3300 евро месечно, но ще има и допълнително средства за семейството му, ако то го придружава.

В материала се припомня още, че Пламен Георгиев трябва да поеме новата си работа тази седмица, замествайки Цветан Цолов, който бе преместен в Барселона. Отбелязано е и че назначаването на Георгиев за консул във Валенсия е породило полемика в българските медии, които не разбират защо Борисов защитава бившия антикорупционен шеф, и са повдигнали въпроса дали той е достатъчно подготвен, за да се включи в дипломатическия корпус. Напомня се, че Георгиев твърди, че познава испанския език, въпреки че сертификатите, до които "Ел Конфиденсиал" е получил достъп, потвърждават само ниво В1, много далеч от професионалното (C1 и C2).

ОТПОР

Кампанията срещу назначаването на Пламен Георгиев стигна до кралския двор под формата на оплакване на "българската общност", изпратено до Хайме Алфонсин Алфонсо, ръководител на кралската администрация. Недоволството достигна и до правителството на автономна област Валенсия. В изпратените писма новият генерален консул е определен като "човек със съмнително минало". Потвърждава се, че назначаването му "е предизвикало възмущение не само сред българите в Испания, но и сред цялото население на България и в чужбина".

Още по темата