Quantcast

Медия без
политическа реклама

Патриарх Неофит: Всеки да помага на страдащите наши братя в Украйна

07 Март 2022
БГНЕС

"В дните, когато целият свят състрадава и оказва всячески помощ и подкрепа на бедстваща Украйна и на нейното население, православна България и родната ни Църква също са съпричастни. Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем - всеки с каквото има възможност, в постигналата ги беда". Това призова българският патриарх Неофит в обръщение по повод на началото на Великите пости. 

Патриархът призова да отправим молитви за спиране на братоубийствената война в Украйна:  "И тази година навлязохме в периода на светата Четиридесетница и отново ще се подвизаваме в спасителния подвиг на Великия пост. Ще се каем за греховете си и ще молим Бога за Неговата велика милост и човеколюбие към всекиго от нас и към целия свят. С особено усърдие ще Го молим да изтрие сълзите на всички страдащи от разразилата се през последните седмици братоубийствена война в Украйна, да помилва и приеме в Своето Царство всяка невинна жертва на този конфликт".

 

"Светата Църква, която Бог е основал на земята заради спасението на човеците, не оправдава и не може да оправдава под каквато и да било форма и от каквито и да било съображения насилственото отнемане на човешки живот, защото Бог е Този, Който дава живота. Църквата винаги е на страната на истината и правдата и затова в тези дни на тежко изпитание сме призвани да усилваме молитвите си за възможно най-скорошното прекратяване на войната и завръщането на украинския народ към неговото мирно съществуване, се казва още в посланието.

Главата на Българската православна църква подчертава, че молитвите трлябва да бъдат съпроводени с дела - с "прояви на дейна грижа и истинска любов към страдащите и онеправданите".

"Постът и молитвата са най-силни духовни оръжия, но помним и казаното от Христа Спасителя: "Гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте" (Мат. 25:35-36). Христовият образ е във всекиго от нас и, като християни, трябва и сме длъжни да го разпознаваме особено добре в лицата на онези сред нас, които са в нужда и в беда. Великият пост, в който встъпваме днес, е най-добрата възможност да засвидетелстваме на света, че носим достойно името Христово. Нека я използваме!", призовава Неофит.

Словото му за Неделята на всеопрощението също бе насочено към "един от най-тежките грехове, на който е способен човекът - този на братоубийствената война".

 

Ключови думи:

Неофит, БПЦ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?