Медия без
политическа реклама

В парк "Странджа" пак се лее бетон

"Социално слаб" бизнесмен поднови спрян преди 3 г. строеж в Синеморец

Десислава Генева

Бумът на бетона по морето тази година няма да подмине и Синеморец. След запечатаните строежи на Алепу, Арапя, "Градина" и "Св. св. Константин и Елена" общественото внимание се насочи към предпоследното село преди границата ни с Турция. Там хотелиерът Неделчо Гинин, понякога представящ се за малоимотен селянин, е възстановил работата по обект в близост до устието на Велека, съобщи Би Ти Ви.

Строежът на това място беше спрян в последните години, тъй като е придобит неправомерно - части от него попадат в парк "Странджа" и като публична собственост община Царево не е имала законово право да го продава. Неделчо Гинин обаче го придобива през 2005 г. От 2015 г. по казуса течеше дело, а според Би Ти Ви сега ВАС е отсъдил в полза на инвеститора. Това обаче не му дава право да строи, тъй като строежът не е съгласуван с екоинспекцията.

"Строителното разрешение е било издадено през 1995 г., преди Странджа да бъде обявена за природен парк. Директорът на парк "Странджа" Румяна Цвяткова обясни в "Тази сутрин", че паркът е основан през 1995 г. Общината е издала разрешение за строителство, защото смята, че е урбанизирана зона. В природния парк не влизат урбанизираните зони и има ред, по който те трябва да бъдат изключени, а по думите й това не е направено. Според служителя на парка Иван Камбуров не е спазена процедурата за промяна на границите съобразно Закона за защитените територии.

Въпросният строеж е в съседство с друг имот, свързан със семейството на Гинин - апарткомплекса "Велека ризорт". Инвеститор и на двете места е фирмата на дъщеря му "Корк и Форк". Според публикации от 2015 г. става дума за разширение на този комплекс върху нови 24 кв. м.

Историята на "Велека ризорт" е свързана с поне два скандала. Гинин придобива правото на строеж върху парцела с една от най-великолепните гледки по Българското Черноморие през 2003 г. като крайно нуждаещ се. Според публикации от онова време цената на сделката с община Царево е 1.97 лв. на кв. м, а в молбата си за придобиване на парцела Гинин е посочил, че живее под наем на 25 кв. м, въпреки че в Синеморец е известен като собственик на един от първите хотели там - "Каса Доминго". Общината го признава за "гражданин с установени жилищни нужди" и му преотстъпва правото на строеж. На парцела се появява комплексът "Велека Ризорт", а според медии апартаментите в него се продават в онези години на цена 840 евро на кв. м.

Няколко години по-късно Гинин отново влезе в новините, като изравни със земята тракийска могила, защото пречи на гледката пред хотела му. Тогава адвокатите му твърдяха, че това не е могила, а военен насип. Според археолози обаче сринатата гробница не е била проучена и загубата е голяма.

ПРОВЕРКА

Първият резултат от сигналите, които природозащитникът Тома Белев подаде за строежите по морето, е налице. Геодезическо заснемане в местността Алепу е установило, че 560 кв. м от плажната ивица са затрупани със земна маса при строителните работи, които се представят от инвеститора като "укрепване на свлачище", показва отговор от РИОСВ–Бургас до Белев, който той показа във Фейсбук. На Алепу се строи курортен комплекс "Алепу вилидж". На инвеститора е дадено предписание до 8 февруари дюните да се разчистят.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата