Quantcast
Основният свидетел за КТБ настоявал и други да говорят за "главатаря" | СЕГА
facebook
twitter

България

Основният свидетел за КТБ настоявал и други да говорят за "главатаря"

Бисер Лазов нарече бившите си колеги прислужници, но не успя да обясни той какво е работил
978
 Илияна Кирилова
Свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов не успя да си спомни каква му е била длъжностна характеристика до фалита на банката.

Основният прокурорски свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов увещавал и други бивши ръководни кадри в банката да свидетелстват срещу Цветан Василев. Това стана ясно от поредната порция показания на счетоводителя, който отново отговаряше на въпросите на адвокатите пред Специализирания съд в четвъртък. Лазов разказа, че след затварянето на банката на 20 юни 2014 г. той подтиквал изпълнителния директор на КТБ Георги Христов да даде показания срещу Василев. "И му казах: Жоро, всички ние сме измамени – нашият началник, генерал, главатар ни предаде! Аз лично мисля да си кажа истината и да съдействам на разследването", обясни свидетелят, цитиран от "Клуб Z".

Лазов намекна още, че ако бившите му колеги, които днес са подсъдими, все пак бяха решили да съдействат на разследването, "може би нямаше да седят по този начин тук". "Жоро вика: "Аз не знам, аз не съм сигурен. Аз ще отида на почивка на Витоша". Което мен направо ме изуми ! Но всеки си решава... Отиде си на Витоша, аз отидох в следствието", продължи с историята свидетелят. Той демонстрира откровено грубо отношение към бившите си съратници, като ги нарече "прислужници", заради което се наложи адвокатите да поискат от съда да му направи забележка. Лазов например разказа как Цветан Василев искал да почерпи този, който е дал фамилията на шефа на кредитирането в КТБ Георги Зяпков и го наричал "Зяпалник".

Въпреки че бившата дясна ръка на банкера помни подобни любопитни подробности, той не успя да отговори на въпроса какво точно е работил по длъжностна характеристика през годините, за които свидетелства - от 1998  до 2014 г.,когато КТБ бе затворена. "Не мога в момента да ви отговоря, необходимо е да направя справка в осигурителния институт и ще кажа - това е формалната част", оправда се Лазов.

Освен това той беше категоричен, че никога не е казвал, че Василев лично е нареждал на кого да бъдат отпускани кредити. Това твърдение е, меко казано, озадачаващо, тъй като счетоводителят в продължение на месеци описваше сложна финансова пирамида, наричана най-общо "фирмата", която била под едноличната власт на бившия банкер и се е захранвала с кредити от КТБ. "Аз не претендирам и не съм казвал, че той нарежда с изходящ номер да се даде кредит. Изобщо такова съждение и такава дума аз не съм казвал", изтъкна свидетелят. Той разясни, че след като били отпускани кредити от банката към свързани с Василев фирми, се правела проформа някаква обяснителна документация: "Договорите бяха формални, колкото да не ходи някой по улицата съвсем гол, това е едно комбинезонче или дрешка, дадено от банката, за да не се види веднага, че е гол".

Новите показания на Лазов идват само два дни след като президентът Румен Радев заяви, че подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор с условието, че обществото очаква истинските виновници за фалита на КТБ да бъдат наказани, а не да се проявява "селективност" по отношение на обвиняемите. След тези думи на държавния глава Гешев, който е авторът на обвинителния акт срещу Цветан Василев, подчерта пред журналисти, че не е работил селективно по делото. "Съзнавам, че това дело е натоварено с много други гледни точки – включително политическа, идеологическа и всякакви други", добави главният прокурор. Указът за назначаването му с № 273 е публикуван днес в "Държавен вестник".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата дава 21 млн. лв. на КЕВР, осъдена от ТЕЦ Бобов дол

30.12.2020

1480 3
Конституционният съд ще каже дали са законни онлайн депутатите

10.12.2020

661 2
Джони Деп ще получи $10 млн. за филм, в който не играе

11.11.2020

1540

Коментари

Хулиган

Накрая ще се окаже, че всички знаят какво се е случило в КТБ.

Единствено на прокуратурата и на съда така и няма да им стане ясно...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-vtoro-deistvie/

Шилов

Така е, Хулигане, затова съдиите ще получат по още една заплата, пък виж ти и прокурорите. А неяснотата се награждава щедро.

Влез или се регистрирай за да коментираш