Медия без
политическа реклама

Оправдан за подкуп съдия осъди прокуратурата за 160 000 лв.

25 Окт. 2022
Архив СЕГА
Съдия Николай Стефанов заведе делото по Закона за отговорността на държавата, след като през 2015 г. беше арестуван, а после съден и оправдан по дело за подкуп чрез изнудване.

Съдия Николай Стефанов от Районния съд в Русе осъди окончателно прокуратурата да му плати обезщетения за близо 160 000 лева, пише "Лекс". Той заведе делото по Закона за отговорността на държавата, след като през 2015 г. беше арестуван, а после съден и оправдан по дело за подкуп чрез изнудване.

Преди 3 години Стефанов предяви иск срещу прокуратурата за 300 000 лева, като поиска и още 20 000 лева обезщетение за друго досъдебно производство, което е било образувано срещу него, макар и да е прекратено, без да е обвинен. Като първа инстанция Софийският градски съд осъди прокуратурата да плати на съдията 150 000 лева обезщетение за незаконното обвинение за подкуп, 3000 лева за второто водено срещу него разследване и разноски за близо 6000 лева. След това апелативният съд потвърди решението, но прокуратурата оспори и него, за да се стигне до окончателното произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС). Върховните съдии обаче не допуснаха касационно обжалване и така прокуратурата е окончателно осъдена за пореден път.

Николай Стефанов беше арестуван при зрелищна акция на ДАНС с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

млн. лв. Толкова бе осъдена да плати прокуратурата наскоро по дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Поводът е, че е повдигнала обвинение, което в крайна сметка е прекратено. И потърпевшият получава право да съди държавата по ЗОДОВ.

Година по-късно градският съд осъди Стефанов условно на 3 години затвор по обвинението, че е опитал да вземе подкуп от 500 лева, но не и чрез изнудване. Съдът се позова и на специалните разузнавателни средства, които бяха използвани срещу магистрата. След това апелативният съд оправда Стефанов, но ВКС върна делото, защото втората инстанция не се беше произнесла по обвинението за изнудване. При новото разглеждане от друг състав на САС съдията отново беше оправдан по всички обвинения и ВКС остави в сила оправдателната присъда. През 2018 г. и Висшият съдебен съвет възстанови Стефанов на работа като съдия в Русе.

В иска си срещу прокуратурата съдията настоява, че през трите години, в които е бил подсъдим, се е чувствал унижен, опозорен пред обществеността в Русе като съдия и университетски преподавател. Семейството му е изпитвало финансови затруднения, бил разстроен от нечовешките условия в ареста, след излизането си на свобода се изолирал от познати и колеги, а имало и негативни настроения срещу него, тъй като някои вярвали, че е виновен.

Като му присъждат 150 000 лв. съдиите изтъкват, че обвинението е засягало професионалната му дейност като съдия и било "изключително морално укоримо". Отчитат се, че престоят в ареста е предизвикал срам и унижение у него, че е изпитвал страх, че може да бъде осъден, без да е виновен, както и че е уронен образът му като съдия и преподавател по право. Специално внимание е отделено и на това, че Стефанов е съдия, което предполага "висок морал и недопустимост на престъпни деяния, съответно, че незаконното обвинение за извършено във връзка с тази длъжност престъпление засилва интензитета на търпените негативни изживявания". "При определени професии – например полицаи, военни, магистрати, митнически служители и пр., очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са изключително завишени. По общо правило, незаконното обвинение на лица, упражняващи подобни професии в извършване на престъпление, има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера", напомня ВКС.

За второто дело за подкуп на Стефанов е присъдено 3000 лева обезщетение, тъй като според съда съзнанието му било преимуществено ангажирано с другото дело.

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за близо 200 000 лева на бившата съдебна деловодителка Даниела Малинова, която беше оправдана след почти 10-годишна сага в делото за имотна измама, станало известно като "Златното пате", пише "Лекс".

 

Още по темата