Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвиненият за подкуп съдия остава в ареста

01 Юли 2023
Булфото
Мирослав Митев

Софийският градски съд остави съдията от окръжния съд в Търговище Мирослав Митев в ареста, предаде "Lex". Магистратът е обвинен за това, че е поискал и получил 5000 лв. подкуп.

Според разследващите Митев е потърсил Али Мустафов, който бил подсъдим за хулиганство. На първа инстанция Мустафов бил осъден на малко над една година лишаване от свобода. След жалба делото отишло в Окръжен съд-Търговище и било разпределено на състав, в който участвал и Мирослав Митев. Срещу сумата магистратът обещавал на Мустафов да му намали наказанието, защото престъплението било извършено по време на изпитателния срок на условна присъда за друго деяние. Освен това имало данни, че по-рано съдията е взел още 5000 лв. подкуп от Мустафов.

Прокуратурата счита, че няма опасност Митев да се укрие, но има обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е обвинен и че може да окаже натиск върху свидетели и на хора, чийто разпит предстои.

Пред съда Мирослав Митев заяви: „Очевидно ще загубя работата си, но ако може да получа такава мярка, че да се върна в Търговище“. Той допълни, че показанията по делото са едностранчиви и не отговарят на действителността. Адвокатът му Людмил Рангелов също помоли за мярка „домашен арест“ като посочи, че няма опасност клиентът му да извърши друго престъпление или да се укрие.

Според съда обаче е налице обосновано подозрение за вероятна съпричастност на обвиняемия към твърдяното престъпление, но няма риск да се укрие. „Налице е и основателно опасение за намеса в процеса и възможност за оказване на натиск на свидетели“, посочи съдът и определи на Митев постоянен арест, който подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Мирослав Митев беше задържан късно вечерта на 27 юни, след сигнал до ГДБОП. По първоначална информация съдията поискал общо 10 000 лв. на две вноски от по 5000 лв.

Ключови думи:

подкуп, съдия

Още по темата