facebook
twitter

България

Обещаните административни облекчения за учителите закъсняха

Те влизат в сила от вторник и в някои училища не можаха да се възползват
1437
Илияна Кирилова
Част от училищата вече работят с електронни дневници, които занапред ще могат да се съхраняват като pdf.

Обещаните от просветното министерство административни облекчения за учителите при планирането на учебния материал, който ще се изучава през годината, вече са факт. От тази есен учителите ще са освободени от задължението да изготвят годишно тематично разпределение на материала, което се прави за всеки клас. Промените в съответните наредби обаче се обнародват в "Държавен вестник" едва във вторник и за много училища промяната е след дъжд качулка, защото организацията на учебната година е в ход и директорите вече са изискали съответните документи от педагозите. Бавят се и други облекчения - за прошнуроването на документите и за разпечатването на хартия на електронните дневници.

Изготвянето на годишно тематично разпределение бе задължително за всеки един учител. Разпределенията представляват таблици с посочени теми, които ще се изучават, очакваните резултати, методите на работа при всяка урочна единица. За общообразователната подготовка и за профилираната подготовка се правят отделни таблици. Така за учител, преподаващ на няколко класа, тежестта за подготовка на разпределенията става голяма. 

Според действалите досега разпоредби годишните тематични разпределения следваше да се представят на директора на училището преди началото на учебната година. В някои училища директорите вече са изискали от педагозите да предадат съответните документи, като крайният срок е бил до началото на месец септември, научи "Сега". Така за тези училища административното облекчение през тази учебна година се оказва несъществуващо. Отпадането на разпределенията като цяло се посрещна със смесени чувства заради опасения от страна на директорите, че при липса на такъв план контролът върху учебния процес се затруднява. По този повод просветният министър Красимир Вълчев призова системата да действа по-гъвкаво и да не се вкопчва само в бумащината.

 

21 ВЕК

Още не са обнародвани обаче промените в наредбата за документите в системата на предучилищното и училищното образование. Те предвиждат електронните дневници, водени от училищата, да не се разпечатват задължително на хартия, а да могат да се съхраняват като pdf файлове с електронен подпис на директора. Според предложените изменения вече няма да се налага и прошнуроване на водените от училищата книги и дневници. Ще се ограничи и събирането на информация за образователното ниво и трудовата заетост на семейството - тези данни ще се предоставят вече само в държавните и общинските училища и градини. 

Все още няма коментари

Още

Минималната учителска заплата ще мине 1000 лв. догодина
Основната учителска заплата става най-малко 1085 лв.

12.11.2019

1066 19
Горанов обеща 10% ръст на заплатите в бюджетната сфера

02.10.2019

1226 17

Влез или се регистрирай за да коментираш

×