Медия без
политическа реклама

Нов рекорд със заразени с коронавирус - 612 за денонощие

И Мария Габриел се оказа носител

10 Окт. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Четвърти пореден ден в страната се отбелязва рекорден брой новозаразени с коронавирус за денонощие. 612 са новите случаи при направени 6 048 PCR-теста. Това е 10,11% от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

Седем души са  починали през последното денонощие, а 150 са се излекували от коронавируса. В болница са 1 131  пациенти с COVID-19, от които 58 - в интензивни отделения.

С най-много новозаразени за последните 24 часа е столицата - 186, следвана от Пловдивска област с 56 и Благоевградска с 54.

От началото на пандемията броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус вече е 23 871. Активни в момента са 7271 души.

Заразен с коронавирус семеен лекар е починал в МБАЛ-Смолян. 77-годишния д-р Асен Сенков, който практикувал в едно от най-големите села в община Мадан Върбина, е бил лекуван няколко дена със симптоми на инфекцията.

"Атмосферните условия и неспазването на мерките срещу разпространението на коронавируса са причините за нарасналия брой новозаразени. При тези темпове до края на октомври в България броят на регистрираните случаи ще надхвърли 30 000", заяви пред бТВ математикът Николай Витанов. Според него здравната ни система не би издържала, ако в следващите три седмици продължи тенденцията с по 500 и повече заразени на ден. Той обаче не смята, че причина за бума в заразяванията е започването на новата учебна година през септември. "В България има около 700 000 ученици и 70 000 учители. В една система ако 1% излезе от строя, трябва да се вземат по-сериозни мерки. Т.е. когато 7000 учащи или 25 училища затворят едновременно, тогава министерството на образованието трябва да преразгледа критериите си. Ние сме далеч от подобна ситуация и това ще е така поне до края на първия срок", заяви Витанов. "Докато не се появи ваксина или ефективно лекарство, пандемията ще пълзи бавно", каза математикът.

Междувременно стана ясно, че огнището в производственото предприятие в Стражица се разраства въпреки предприетите противоепидемични мерки. С положителни тестове на заболяването през последното денонощие са нови 11 работници и така общият им брой става 22-ма. Предприятието, което е от хранително-вкусовата индустрия, продължава работа. Общинският оперативен щаб отмени фестивала на житената питка в Стражица и предстоящите традиционни събори в 6 от селата. Заразени има и в дома за хора с умствена изостаналост в селището "Качулка" (Сливенска област) - 16 души, четирима от които персонал. Засега няма хоспитализирани.

 

ВТОРИ ТЕСТ

Междувременно се оказа, че българският еврокомисар Мария Габриел е заразена. Преди 5 дни тя бе карантирана в качеството на контактно лице. Сега обаче е установено носителство и при нея. "След първи негативен тест за COVID-19, вторият ми е позитивен. Чувствам се добре и оставам под карантина, спазвайки установените разпоредби и предписания за изолация. Пазете се и бъдете здрави!", написа тя във Фейсбук.

Ключови думи:

коронавирус, заразени

Още по темата