facebook
twitter

България

НФСБ и ВМРО спретнаха преврат на Волен Сидеров

669
Илияна Кирилова
Волен Сидеров

Междуособиците в „Обединени патриоти” достигнаха нов връх вчера. НФСБ и ВМРО организираха същински преврат срещу лидера на „Атака” Волен Сидеров - техен партньор в националистическата коалиция. Сидеров беше свален от поста председател на парламентарната група на патриотите, а мястото му заеха Валентин Касабов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО.

Смяната в ръководството беше обявена неочаквано на пленарното заседание на парламента от неговия председател Цвета Караянчева. Решението за отстраняването на Сидеров обаче е било взето на 9 юли на заседание на парламентарната група на патриотите в отсъствието на депутатите от „Атака”.

От ВМРО обясниха, че целта била „подобряване на организационния живот на групата”. „Ние се опитваме да отстояваме политики и сме сериозно бламирани от факта, че групата не работи, няма адекватно ръководство и представителство”, коментира новият й съпредседател Искрен Веселинов. И посочи, че в случилото се „няма нищо драматично”. От думите му се разбра, че атакистите не са били предварително уведомени за смяната на техния вожд.

Като „формална” определи промяната в ръководството водачът на НФСБ Валери Симеонов. „Публично известен факт е, че повече от 10 месеца НФСБ не приема председателството на Волен Сидеров”, напомни Симеонов. Той обвини вожда на „Атака”, че не е събирал парламентарната група на заседания, и обяви политическата акция на НФСБ и ВМРО като „акт на оздравяване на коалиционните отношения”.

Според хората на Сидеров обаче фактически се отменя коалиционното споразумение и се поставя под заплаха съвместното управление с ГЕРБ. „Моторът на „Обединени патриоти” Сидеров е отстранен”, възмути се неговият депутат Десислав Чуколов. Запитан каква ще бъде реакцията на партията му, Чуколов обаче предпазливо каза, че атакистите тепърва ще се съберат и ще обмислят какво да предприемат.

Все още няма коментари

Още

Парламентът прекопира правителствената позиция за Северна Македония

11.10.2019

Людмил Илиев

243
Сагата със съкратеното следствие ще продължи и след изборите

10.10.2019

Людмил Илиев

48
Цацаров затвърди законността на Хелзинкския комитет

09.10.2019

Таня Петкова

234

Влез или се регистрирай за да коментираш

×