facebook
twitter

България

Най-младите са най-склонни да даряват

93
Снимка: Архив
Доброволният труд в кухни за бедни е сред най-разпространените форми на доброволчество у нас.

Младите хора в България са значително по-склонни да даряват пари и да работят като доброволци, сочи докладът „Дарителството в България 2019“, публикуван от Фондация BCause. Той се основава на данни, събрани от YouGov, като у нас са проведени 1000 онлайн интервюта през август 2018 г.

Най-младите хора - на възраст между 18 и 24 г., е по-вероятно да са дарили през последните 12 месеца от по-възрастните от тях (72% спрямо 51%), сочат данните. Също така хората на възраст между 18 и 34 години са по-склонни да бъдат доброволци от всички останали - 45% срещу 34%.

Половината от анкетираните - 51%, са дарили пари през последните 12 месеца - в полза на благотворителни организации, религиозни организации или директно са подкрепили някого. Подкрепата за деца е най-популярната кауза за българите - избрали са я над 53% от даряващите. Типичното дарение за последните 12 месеца е на стойност 100 лв., а даряването на пари в брой е най-популярният метод за даряване - за 57 на сто от анкетираните, следвано от дарителски кутии в магазини - 52%, и изпращане на дарителски есемеси - 46%. Най-често - при 45 на сто от отговорите, хората обясняват, че даряват заради убеждението, че всички ние трябва да подкрепим решаването на основните социални проблеми. 

Около една трета (34%) споделят, че са участвали с доброволен труд през последната година, 34% от анкетираните са подписали петиция през последните 12 месеца.

61 на сто от анкетираните казват, че биха дарявали повече, стига да знаят със сигурност как ще бъдат похарчени парите им, повече от половината (54%) казват, че биха дарили повече, ако печелят повече.

 

ДАННИ

За сравнение, Световният дарителски индекс за 2018 г. показва по-ниски нива на дарителска активност за България - на непознат са помогнали 42%, 18 на сто са дарили пари, а в доброволчество са участвали само 5 на сто. "Разликата идва от това, че Световният дарителски индекс се основава на поведението на хората само през един месец на годината, обикновено летен. Затова можем да твърдим, че като правило хората в България даряват и работят като доброволци, но не през цялата година, а кампанийно. Редовното дарителство е по-слабо разпространено сред нашите сънародници", коментират от BCause.

Ключови думи:

дарителство, дарения
Все още няма коментари

Още

Увеличават се руските дарения за британските тори

08.11.2019

642 1
50 саксийки с рози застрашиха сигурността на държавата

06.11.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

3988 4
Арестуван е мъж, откраднал кутия с дарения за болно дете

01.11.2019

367 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×