Медия без
политическа реклама

Над 10 хиляди квестори ще следят матурите

Зрелостниците трябва да пишат с черен химикал на матурата утре.
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Зрелостниците трябва да пишат с черен химикал на матурата утре.

10 500 квестори, или с 400 повече от миналата година, ще следят зрелостниците на тазгодишната матура по български език и литература. Това показват данните на просветното министерство ден преди първия задължителен зрелостен изпит. Той ще се проведе утре - 21 май - от 8 ч., като очакванията са на него да се явят 52 650 абитуриенти.

За втората задължителна матура по избор, която е на 23 май т.г., заявления са подали доста по-малко младежи - 41 716 души. На изпита по желание се очаква да се пробват 888 ученици, а да държат изпит за получаване на степен на професионална квалификация желаещите са 10 421. Утре дванадесетокласниците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. Те ще сядат на точно определени за тях места в стаите. Изискване е да се пише с черен химикал.

Във всяка от 4143-те зали на 677-те училища, в които ще има матура по български (м.г. школата бяха 651), ще има по двама квестори. Отделно такива наблюдатели ще има и в коридорите, които ще осигуряват пропускателния режим на входа на школото. От МОН посочват, че са предприели необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори във всички зали, в които ще има изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.

Матурата по български е 4 астрономически часа и се състои от 3 модула (както и изпитите по чужд език и по всички обществени науки). Времето за работа по първия модул е 60 минути, толкова е и за втория, а за третия модул - написване на интерпретативно съчинение - зрелостниците имат 2 часа. Учениците със специални образователни потребности ще работят в отделни зали и ще имат два допълнителни часа за работа. За математика и природни науки модулите са 2 - първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути. Зрелостниците нямат право да си тръгнат до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснали, те не могат да се връщат.

ГРАФИК

Оценяването на писмените работите ще е между 25 май и 8 юни, а резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 13 юни. Свидетелствата си за средно образование пък младежите ще могат да получат до 21 юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

матури, зрелостни изпити