Медия без
политическа реклама

МВР предупреди за солени глоби в акция "Зима"

01 Ноем. 2019ПЕТЯ ЙОРДАНОВА
Илияна Кирилова

Масови проверки на автомобилите по пътищата започва от днес полицията, като ще се следи основно дали гумите са зимни, а светлините постоянно включени. Акция "Зима" ще продължи през целия ноември и е разделена на 3 етапа от по 10 дни. Целта на кампанията е запазване на живота и здравето на хората, заявиха  на брифинг в четвъртък представители на МВР.

През първия етап във фокуса на КАТ ще бъдат водачите на велосипеди и на каруци, като ще се следи основно дали са снабдени с необходимото оборудване и използването на светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, в условията на намалена видимост и на междуселищните пътища.

Втората част на акцията ще акцентира върху толерантността на пътя между пешеходците и водачите - в рамките й ще бъде организиран контрол за безопасно пресичане и даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобилите.

Третият етап на кампанията ще е насочен към контрол по отношение на техническата изправност на автомобилите и проверка на светлинната система.

Едно от важните послания, които искаме да отправим чрез нашите доброволци, е хората да разберат колко важно е да бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата, коментира д-р Тодоровска от БЧК и напомни на водачите винаги в колата си да поддържат добре заредена аптечка.

Глобите започват от 50 лв. при констатирана от полицията незначителна неизправност на автомобила. 200 лв. е санкцията при значителна техническа неизправност и 500 лв. е при установена опасна неизправност, обясни в четвъртък инсп. Мария Ботева от ГД "Национална полиция".

От днес започват и засилени проверки на техническата изправност на товарните автомобили и автобусите, съобщи изпълнителният директор на ИААА Бойко Рановски. Основното, за което ще се следи, е изправността на гумите, осветителната система и стъклопочистващите механизми.

През изминалия зимен период в страната са настъпили 2318 тежки пътнотранспортни произшествия.

За поддръжка на пътищата през зимата са подсигурени повече от 3000 снегопочистващи машини и над 35 000 тона сол.

Ключови думи:

зима, акция, три етапа

Още по темата