Медия без
политическа реклама

МВнР скри какви езици владеят консулите

Заплатите на дипломатите също се оказват "неудобен" въпрос за министър Захариева

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Захариева не изпълни закона да даде отговор на заявлението за достъп до обществена информация.

Министерството на външните работи скри информацията за това какви езици и на какво ниво владеят консулите и генералните консули, какво е месечното им възнаграждение и дали са дипломати от кариерата или са пратени в задграничните мисии "по изключение".

"Сега" изпрати въпросите до ведомството на Екатерина Захариева на 19 август по Закона за достъп до обществена информация. Точно в деня, в който изтичаше 14-дневният законов срок за отговор, от Външно използваха вратичката в закона, за да го удължат с още две седмици. Аргументът им беше, че трябва да попитат дипломатите дали са съгласни информацията, свързана с тях, да бъде огласена. 

Отговор обаче така и не дойде дори и когато новият срок изтече. Без отговор остана и новата молба на "Сега" да бъде определен срок за отговор, тъй като вероятно законовият е недостатъчен с оглед многото информация. Медийният съветник на Захариева обеща съдействие - да проследи къде е заявлението и на какъв етап е отговорът по него. Месец по-късно обаче и от него няма обратна информация. 

Интересът към познанията и възнагражденията на консулите беше провокиран заради назначението на подалия оставка председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев във Валенсия. Георгиев се оттегли от КПКОНПИ заради скандала "Апартаментгейт". След като престоя в прокуратурата броени дни, той се оказа консул в испанския град, назначен без дипломатически опит и със съмнителни познания по испански. 

Изведнъж се появи сертификат от 2017 г., издаден от фирмата "Никанор", че Георгиев се е обучавал за ниво В1. Владеещи испански откриха куп грешки в сертификата. А според официалната биография на Георгиев, представена от него в парламента през 2018 г., когато беше номиниран от управляващите за председател на КПКОНПИ, той владее испански на ниво А2 - познания за елементарен разговор. 

"Сега" обжалва мълчаливия отказ на Захариева да предостави информация. Непроизнасянето в срок противоречи на закона, посочва в жалбата до съда адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Според него търсената информация е от висок обществен интерес и трябва да бъде публична, дори и дипломатите да не са дали съгласието си техните данни да бъдат разкрити. Още повече че става дума за информация, свързана със заеманата публична длъжност, а не за личния им живот. "Журналистите са обществен страж. Когато държавна институция не им предостави информация, особено свързана с актуален обществен дебат, това е недопустим информационен монопол", се казва още в жалбата. 

 

Още по темата