facebook
twitter

България

Лозан Панов даде висока оценка на сценаристите зад Гешев

Председателят на ВКС потвърди, че политиците се месят в съдебната система
428
 Илияна Кирилова
Председателят на ВКС Лозан Панов предупреди, че предстоят тежки времена, ако новият главен прокурор злоупотребява с власт.

Сценаристите, които стоят зад избора на нов главен прокурор в лицето на Иван Гешев, получават отлична оценка, но изпълнителите на този сценарий - много ниска. Това заяви пред bTV в сряда председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според висшия магистрат процедурата по избор на нов ръководител на държавното обвинение е била лишена от състезателност, което не позволило да се види как кандидатите ще се справят в една плуралистична среда. "София осъмна в почти военно положение - с пропускателни пунктове, множество жандармерия и полиция. Такъв избор до този момент не е имало", отбеляза Панов. На въпрос дали измененията в закона, предложени по време на мандата на бившия правосъден министър Христо Иванов, са в основата на това, че Гешев е бил единствена кандидатура, председателят на ВКС отговори: "Една процедура, дори да не е добра, хората, които я осъществяват, могат да й вдъхнат живот и обратното".

Лозан Панов изрази мнение, че изпълнителната и законодателната власт се месят в съдебната система. "Когато членовете на ВСС с дясната ръка се ръкуват с министерствата на правосъдието и вътрешните работи, с лявата ръка трябва да търсят мехлем, за да се предпазят от изгаряне. Политиците винаги са имали интерес да избират във Висшия съдебен съвет зависими магистрати. Този Висш съдебен съвет избра председател на ВАС, той избра главен прокурор, предстои избор на председател на ВКС. Не мисля, че на случайно са стреляли политиците при избора на членове от политическата квота", коментира той.

Панов обърна внимание и на законодателните предложения, които засягат Закона за съдебната власт. "Преди избора на главен прокурор отново имаме предложение за кариерни бонуси - без конкурс членове на ВСС да имат възможност да се преместят на една инстанция по-високо", посочи той. По негови думи главният прокурор е длъжността в държавата с най-много власт. "Ако застане човек, който злоупотребява с власт, при тази комбинация с такава мощ на прокуратурата, мисля, че опасността за обществото е явна и предстоят тежки времена за него", добави Лозан Панов.

Председателят на ВКС заяви, че заплахите срещу него няма да го спрат да говори и да работи, както досега. "Опитаха в началото по някакъв начин да се въздейства психически. После се включиха институциите в рамките на съдебната система, сега са включени и други институции. Вероятно след това интервю съпругата ми или аз ще получим нови честитки от НАП", коментира той. Накрая Панов обеща, че няма да остане безкритичен към Иван Гешев, ако види злоупотреба с власт: "Казвам го, защото за един магистрат на моя пост безмълвието и липсата на реакция е съучастие".

Все още няма коментари

Още

Лозан Панов разкритикува Брюксел за толерирането на пленена България

08.09.2020

Обновена

11910 49
Караянчева: Борисов преобрази България и вече има пътища

07.09.2020

7503 73
Караянчева: Виждам, че младите хора изчезнаха от протеста

22.08.2020

9263 60

Влез или се регистрирай за да коментираш